Menü Bezárás

A New Holland meglépte: ilyen gépek jelenhetnek meg a magyar földeken

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte 2023-ban az Agrotec Magyarország Kft., egyszersmind alapítása óta a második legsikeresebb évét is – mondta el Illés Zoltán, a vállalat ügyvezetője a 2024-es AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatón. A szakember beszélt arról is, hogy az idei évet illetően már nem ilyen optimisták a várakozásaik, mivel a gazdákat sok negatív tényező sújtja, ami kihat a gépbeszerzéseikre is.

Kifejezetten sikeresnek értékelte a tavalyi évet Illés Zoltán, az Agrotec Magyarország Kft. ugyanis mind árbevétel, mind pedig eredmény szempontjából a második legsikeresebb évét zárta 2013 óta. Ez az értékesített gépek darabszámából is látszik – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az erőgépek tekintetében a New Holland a második legnagyobb darabszámban értékesített márka hazánkban, de az értékesített betakarító gépek tekintetében is a második volt a cég. A 2024-es évet illetően az ügyvezető már óvatosabb volt, mint fogalmazott, a magyar gazdáknak sok negatív hatással kell megküzdenie, ami a gépvásárlásokra is hatással van. Illés Zoltán azonban reméli, hogy hamar kilábal ebből az ágazat és a gazdatársadalom.

Az idei év újdonságait bemutatva az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, hogy megérkezett Magyarországra, a New Holland tavalyi Agritechnicán debütált kombájnja, a CR11-es modell prototípusa. Lőrincz István, a vállalat betakarítógép értékesítési menedzsere a géppel kapcsolatban elmondta, hogy a mostani szélsőséges időjárási viszonyok miatt a betakarításra nyitva álló időablak egyre csökken, és kevés a megfelelő tudással rendelkező gépkezelő is, ezért a gép fejlesztésénél a fő szempontok a betakarítás költségeinek és az állásidőnek a minimalizálása, a termelékenység növelése és a betakarítási veszteségek csökkentése voltak. A szakember beszélt arról is, hogy a kombájnt egy 775 lóerős, C16-os motor hajtja, a 20 ezer literesre növelt magtartályt pedig a 210 liter/másodperces sebességgel kevesebb mint 100 másodperc alatt át lehet tölteni egy rakodókocsiba. A kombájn 61 centiméteres átmérőjű ikerrotorokkal és teljesen új rostaszekrénnyel lett felszerelve, a szemveszteség a szántóföldi tesztek alapján 0,1-0,2% körül lehet. A New Holland a mozgó alkatrészek számát 25%-kal csökkentette, és a gépben nincs lánchajtás, csak kardántengely és ékszíjak, ezáltal jelentősen csökkent a meghibásodás esélye, így az állásidő is. Az új kombájn több precíziós funkcióval is rendelkezik, intelligens vezérlőrendszerrel, infravörös takarmányminőség-ellenőrző rendszerrel és ezek kezeléséhez új érintőkijelzővel. Lőrincz István elmondta, hogy a gép kerekes és gumihevederes járószerkezetes változatban is kapható lesz majd. A CR11-es gyártása idén fog elindulni, a nyári szezonban már lesznek Európában és Magyarországon is demógépek, kereskedelmi forgalomba pedig szeptembertől fog kerülni a gép.

Molnár István, a vállalat traktor és rakodógép értékesítési menedzsere elmondta, hogy az erőgépek terén is vannak újdonságok. Szintén most mutatkozott be a New Holland T7 340HD modellje, amellyel a gyártó a 300 lóerő feletti traktorok palettáját szeretné bővíteni. Ebből néhány példányt már értékesítettek is – tette hozzá a szakember. Molnár István beszélt arról is, hogy a traktor félaktív kabinrúgózási rendszerrel lett felszerelve, valamint első-hátsó kamerarendszerrel, ami minden korábbinál nagyobb látómezőt tesz lehetővé. Az új modellek már a flottakövetési és telemetikai szolgáltatásokat is támogatják. A gyártó új teleszkópos rakodógépe pedig 7 méteres gémmel, a korábbinál is jobb jobboldali kilátással rendelkezik, ezenkívül megújult kabinnal és új kezelői panellel, ami teljes körű kontrollt biztosít a gép felett. Molnár István végezetül azt is elmondta, hogy az új traktorokban és rakodókban is nagy felbontású, színes érintőképernyők vannak.

Forrás: agrárszektor

Kapcsolódó bejegyzések