Menü Bezárás

Magyar Gazdák Portál

kisspng-agricultural-land-clip-art-farmland-5b47c6f8b263e2.2790646915314306487307

Cím: 5900 Orosháza, Pacsirta utca 8.
Telefon: 70/615-1111, 70/453-6176
E-mail: oroshazigazdakor@orosnet.hu;  ohgazdakor@gmail.com
Honlap: www.magyargazdak.hu.

Alapítás éve: 2006
Levelezési cím: 5900 Orosháza,  Pacsirta utca 8.
Adószám: 18391101-1-04
Számlavezető bank: Budapest Bank Orosházi Fiók
Számlaszám: 10101102-58247600 01000007
Elnök: Brlázs Róbert
Alelnök: Horváth József

Orosháza és Térsége Gazdakör

Bemutatkozás

Gazdakörünk 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy segítse a gazdálkodók, családi gazdaságok fejlődését, érdekérvényesítését az összefogás erejével. Az elmúlt esztendők viszont sokkal többre adtak lehetőséget. Gazdakörünk kezdeményezésére és alapításával indult a magyarok Kárpát-medencei összefogása, innen indult a szövetségnek az az összefogása, amely valójában a Magyarok Kenyere Program alapját adta. Orosházi Gazdakör rendezi város és Békés megye egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét a Hagyományok-Ízek Versenyt. Emlékművet állítottunk a meghurcolt magyar gazdáknak, szobrot állítottunk a búzanemesítő nagyoknak. Alapítói voltunk az Orosházi Kolbászklubnak, és a formálódó Pálinkaklubnak. Működtetjük az Agrárkerekasztalt és a kistermelői kiállításokat. De több könyv, kiadvány összeállításában, megírásában is részt vettünk.

Szervezet

Kapcsolat

Dokumentum

Tagoknak

Rendezvény

Gazdabál

Évek óta hagyomány, hogy az Orosháza és Térsége Gazdakör megrendezi éves mulatságát, az Orosházi Gazdabált. A gazdáknak is szükségük van a szórakozásra, kikapcsolódásra, hiszen kora tavasztól késő őszig nem sok idő jut erre, a határban dolgoznak. Kellemes környezetben, jó társaságban tölthetnek el egy estét az orosházi és környékbeli gazdák, a meghívott vendégek. 

 

Rendezvény

Orosházi Hagyományok Ízek Versenye

Az orosházi gasztronómiai eseménysorozat egyik fontos eleme a gazdakör által szervezett Orosházi Hagyományok, Ízek Versenye. Az általában februárban sorra kerülő egynapos rendezvény célja a helyi paraszti kultúra gasztronómiai értékeinek bemutatása. Így elsősorban a disznótoros ételek, a helyi gyümölcsből készült pálinkák kerülnek terítékre. 

 

Nemzeti összetartozás

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg Orosházán. A fórum a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. 

 
 

Emlékmű

Földműves emlékmű

A szobor állítását az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezte, hogy így állítsunk emléket egyrészt a 270 éve Zombáról Orosházára érkező földműves családoknak, másrészt az ’50-es évekbeli kuláküldözés áldozatainak. A szobor terveit Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

 
 

Emlékmű

Búza nemesítők emlékműve

Az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezésére, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Orosháza Város Önkormányzata támogatásával készült el a három nagy búzanemesítő, Mokry Sámuel (1832-1909), Baross László (1865-1938) és Székács Elemér (1870-1938) szobra. 

Szakmai párbeszéd

Agrár Kerekasztal

A grémium megalakításának deklarált célja, hogy a város mezőgazdasági termelői közösen dolgozzanak a problémák megoldásán. Az Orosháza és Térsége Gazdakör volt a kezdeményező. Az elnökség váltás után Brlázs Róbert gazdaköri elnök megkereste a város mezőgazdasági nagyüzemeit, hogy a közép és kisgazdaságok üzemeltetőivel közösen  folytassanak szakmai párbeszédet.

 

Hungarikum

Pálinka Klub

Egy nagyon kedvező folyamat indult el Magyarországon. Megpróbálják a pálinkát, mint gasztronómiai kincset és értéket egy magasabb színvonalra emelni. Az első lépéseket a Hagyományok-Ízek Versennyel megtettük, de egyfajta gondolkodásmód váltás is szükséges, mind a pálinka készítők, mind a fogyasztók között. A megalakuló klub a minőségi pálinka fogyasztást és minőségi pálinka kultúrát szeretné meghonosítani. 

 

Rendezvény

Fórumok, tájékoztatók

Fontos küldetésünk, hogy segítsük a gazdákat  tájékoztatókkal, fórumokkal. Szakma legnevesebb képviselőit, előadóit hívjuk meg rendszeresen, az aktuális témáknak megfelelően. KAP, növényegészségügy, adózás, családi gazdaságok, osztatlan közös, JÉGER rendszer, stb. Minden témában igyekszünk felkészíteni a gazdákat a  kihívásokra.

 

Könyv

Federto

A HURO  magyar-román határmenti együttműködés, amelynek keretében négy megye hagyományos és különleges élelmiszereit, termékeit, az ezekhez kapcsolódó rendezvényeket, illetve vendéglátóhelyeket rendszerezték a résztvevő szervezetek. Majd egy 3 kötetes magyar-román nyelvű könyv készült a 4 megyéről. A könyveket oktatási segédanyagként használják az egyetemeken.

Könyv

Vihar előtt, vihar után

Néhány évvel ezelőtt került a kezünkbe ifj. Györgyi Lajos önéletírásának a család által legépelt anyaga. Ekkor merült fel a gondolat, hogy az emlékiratot feldolgozva egy kötetben megjelentessük. 

Képek a gazdakör életéből

Video

Orosháza és Térsége Gazdakör gazdafóruma, 2018. november 30.

Videó lejátszása

SZJA 1 %

Támogassa gazdakörünk munkáját adója 1%-val!

Orosháza és Térsége Gazdakör
Adószám: 18391101-1-04

Iratkozzon fel Hírlevelünkre

Hetente friss információk az agráriumról és rólunk.

Subscription Form