A megnyitón megjelent gazdákat, gépforgalmazókat, agrárszakembereket először Pohl Marietta, a főszervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntötte. Mint azt kijelentette: a négy éves múltra visszatekintő Szentlőrinci Mezőgépnapok fő mondanivalója az, hogy a vidéki élet igenis, valós alternatívát kínálhat az urbánus léttel szemben.

A sikernek és a sikerességnek szerinte nem feltétele a vidéki élet feladása, s reményei szerint a vidékfejlesztés választ ad majd azokra a kérdésekre, mint például vidék vagy város; nagy gazdaságok vagy kistermelők. Azt is jelezte: a BMVK a mezőgépnapoknak otthont adó Szentlőrinci Rendezvény Centrumot és az itt található kistermelők házát egyfajta vidékfejlesztési központként képzeli el, ahol vásárokat, szakmai képzéseket is tarthatnak.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

Dr. Feldman Zsolt, Pohl Marietta és Rittlinger József a megnyitón – fotó: Horváth Attila

Majd a szakmai partner, a Nemzet Agrárgazdasági Kamara Baranya vármegyei szervezetének elnöke, Rittlinger József emelkedett szólásra. Ő arról beszélt: az idei év biztosan nem kerül be arany betűkkel a történelemkönyvekbe az időjárási viszontagságok, az ukrán gabona miatt, s mindeközben hatályba lépett egy új támogatási rendszer is, amit még tanulniuk kell a gazdáknak, így az agráriumnak 2023-ban egyszerre több nehézséggel is szembe kell néznie.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

A szántóföldi gépbemutató szerdán elmaradt, mert még mindig nagyon vizesek a földek, de a gépkapcsolatokról minden fontos információ elhangzott a rendezvénytéren – fotó: Horváth Attila

“Igen magas színvonalon működtettük a gazdaságainkat, de ezzel együtt egyfajta beidegződött gazdálkodást folytattunk mostanáig – magyarázta a kamarai elnök. – Ezen túl kell lépni, megújulásra van szükség a fejekben, mert a támogatási rendszer is átalakult, ehhez pedig mindannyiunknak igazodni kell.”

Rittlinger József a tavalyi évről azt mondta: ami az árakat illeti, 2022 jó év volt, jó árakkal, és voltak, akik még magasabb árakban reménykedtek, ezért kivártak a terményeik értékesítésével – azonban sajnos, nem jöttek be a várakozásaik.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

Az új generáció egy szépséges Zetor volánja mögött – fotó: Horváth Attila

“De azt is látjuk, hogy a kereskedők most minket ostoroznak, összefogtak a gazdákkal szemben és a tavalyi magas árakat lenyomták igen mélyre. Azonban a nemzetközi körülményeket és árakat figyelembe véve semmi nem indokolja, hogy itt, Magyarországon ilyen árak legyenek. Az idei év tehát kicsit a túlélésünkről is szól” – fogalmazott.

Őt dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára követte a mikrofonnál. Mint arra szintén rámutatott: az irányadó francia tőzsde búza jegyzési árai és a magyarországi felvásárlási árak között legalább 30 ezer forintnyi különbség van tonnánként, amit valóban nem indokol semmi.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

Számos kisebb-nagyobb erőgépet csodálhattak meg a látogatók – fotó: Horváth Attila

“Fontos lenne, hogy magyarázatot kapjunk arra a gabonakereskedelem piaci szereplőitől, vajon miért ez a jelentős eltérés? Kormányzati oldalról mi is úgy érezzük, hogy akkor, amikor a harci cselekmények miatt korlátozott a hozzáférés a világban megtermelt terményekhez, a forint-euro árfolyam pedig kedvez az exportnak, s amikor azt mondhatjuk, hogy szeptember 15. után is meg tudjuk védeni a magyar gazdákat az ukrán gabonaimporttól, akkor nehéz olyan érvet mondani, amivel alátámasztható a kétszeres, két és félszeres negatív árkülönbség. Az ember akár azt is hihetné, hogy ez most egyfajta elégtétel a kereskedők oldaláról azért, mert 2022-ben fél évig az ármérleg a magyar felvásárlási árak felé billent európai kitekintésben, de én bízom abban, hogy ez nem így van” – szögezte le az államtitkár, hozzátéve azt is: minden ellenkező híreszteléssel szemben nem állt le a magyar gabonaexport, tavaly 5,8 millió tonna, idén pedig idáig körülbelül ennek a felét kitevő gabonamennyiség indult útnak külföldre.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

Azért a “régi”-új, bevált fehérorosz technológia sem megvetendő, sőt – fotó: Horváth Attila

Az új agrártámogatási rendszer kapcsán arra emlékeztetett: a kötelező zöldítés bevezetésekor is sokan mérgelődtek a változás miatt, de mára rutinfeladattá vált a gazdák számára eleve ehhez igazodva tervezni. Dr. Feldman Zsolt szerint 1-2 év múlva ez jellemzi majd az idén életbe lépett új rendszert is, hiszen a földművesek már bizonyították, hogy kiválóan tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Amire szükség is lesz, ugyanis:

“Ne legyenek illúzióink, a két évvel ezelőtti állapot a magyar agráriumban – ami mondhatjuk, kegyelmi volt – az alacsonyabb input- és energiaáraival már nem tér vissza soha többé. Ezért most nemcsak a gazdálkodásunkat kell rendbe tenni, hanem vetésszerkezetben, agrotechnológiában alkalmazkodni a klímaváltozáshoz is”szögezte le az államtitkár.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

A gépek között jutott idő a szakmai eszmecserére is – fotó: Horváth Attila

Hozzátette: a szaktárca a jövőben még inkább segíteni a termelőket, hogy az átálláshoz szükséges potenciális pályázati forrásokhoz, vidékfejlesztési támogatásokhoz (tudásanyag és technológia tekintetében) minél nagyobb arányban hozzájuthassanak. Ehhez szeptemberben közzéteszik a “menetrendet”, melyben szerepel a pályázati kiírásokkal kapcsolatos minden fontos információ. Erre bizton támaszkodhatnak majd a gazdák.

Szentlőrinci Mezőgépnapok

A NorAn Performance 2.2-es mulcskultivátora – fotó: Horváth Attila

A Szentlőrinci Mezőgépnapok csütörtökön is várja a szakma iránt érdeklődő gazdálkodókat. A  rendezvény a technikák és technológiák színe-javát vonultatja fel a mezőgazdaságban tevékenykedő, a gazdálkodás újdonságai iránt érdeklődő agrárgazdálkodók számára. Az eseményre 24 kiállító hozta el gépeit, eszközeit.

A bemutatott gépkapcsolatok:

  • Amazonen-Werke Kft. – Amazone Cobra 6000-2TX sekélykultivátor
  • Güttler Kft. – Güttler Supermax 6 Bio Szántóföldi kultivátor
  • K&B Gépudvar Kft. – Azim Eider talajlazító
  • NorAn Technologies – NorAn Performance 2.2 szántóföldi kultivátor – NorAn Striptill FX4 sávművelő – NorAn Simple 4.0 sekélykultivátor aprómagvető egységgel
  • Tomelilla Kft. – Kverneland LD, 4 fejes váltvaforgató eke – integrált Packomat szántás elmunkálóval – Kverneland H, 4 méteres forgóborona elmunkáló hengerrel – Kverneland Qualidisc 6 méteres rövidtárcsa
  • Velox-Ker Kft. – Massey Ferguson traktorok

Forrás: Agroinform