Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap délelőtt.

Már tegnap meghirdették

Ahogy megérkezett a döntés, a tüntetést azonnal megszervezték. A termelők végül traktorokkal, illetve más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton. A gépeikkel az egyik forgalmi sávot teljes mértékben elfoglalták.

Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A gazdák kiállnak a kormány mellett

A magyar gazdák teljes mértékben kiállnak a magyar kormány tegnapi döntése mellett, miszerint hazánk továbbra is tiltja az ukrán gabona és 24 más termék behozatalát az országba. Kizárólag átszállítani lehet azt, de szállítmány Magyarországon nem maradhat.

A MAGOSZ elnöke őket kijelentette, hogy a magyar gazdálkodók támogatják a tilalmat, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Emellett hozzátette, hogy a gazdák nevében a MAGOSZ nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amiben kérik, hogy az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést.

Tavaly kezdődött minden

Az eseményen az Agroinform is ott volt, ahol Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét kérdezték a gabonapiaci helyzetről. Elmondta, hogy a történet 2022-ben kezdődött, amikor az országunkat történelmi mértékű aszály sújtotta, aminek következtében kimagaslóan nagy hiány keletkezett kukoricából. Majd kitört a háború, így az ukrán gabonaszállító hajók nem tudták elhagyni az országot. Ennek következménye egy hatalmas áremelkedés volt, ami csak idővel mérséklődött.

“Idén nagyjából 3 millió tonna exportáru keletkezett, amit ki kellene vinni az országból. A belső felhasználás nagyjából 2,5 millió tonna, emellett van még mindig 3 millió tonna gabona. A rossz hír, hogy az export nem megy, mert nincsenek itt a megszokott olasz vevők, akik ebben az időszakban meg szokták vásárolni a magyar búzát”

– tette hozzá. Kiemelte, hogy ezek miatt áll a piac és egy kilátástalan helyzet kezd kirajzolódni, bár a belpiaci helyzettel egyelőre nincsen probléma. Mivel az exportpiac nem működik, így az árak még nyomottabbak. Jelenleg arra várunk, hogy a helyzet normalizálódjon és az export újra elinduljon.

Forrás: Agroinform