Menü Bezárás

Nyílt levelet írt a MAGOSZ és a NAK Ursula von der Leyen részére az ukrán gabonaimport ügyében

A szakmai szervezetek azt kérik, haladéktalanul vizsgálják felül az ukrán gabona behozatali tilalmának felfüggesztését.

A MAGOSZ és a NAK – több szakmai szervezet támogatásával –  nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben megfogalmazták követeléseiket az ukrán gabonaimport tilalmának feloldása kapcsán. A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Az ukrán gabona letarolta a közép-kelet-európai piacokat, óriási piaci bizonytalanságot, a termelői árak drasztikus zuhanását okozta – fotó: pixabay.com

“Tisztelt Elnök Asszony!

Több százezer magyar gazdát, termelőt képviselve jelen nyílt levélben azzal a határozott kéréssel fordulunk Önhöz, hogy a szakmai szempontok figyelembevételével haladéktalanul vizsgálják felül az ukrán gabona behozatali tilalmának felfüggesztését, és újra rendeljék el a korlátozást.

Nem volt elég, hogy a félresikerült uniós szankciók, az energiaválság és a megnövekedett inputanyag-költségek embert próbáló nehézséget okoztak a magyar gazdáknak, az Európai Bizottság elhibázott módon eltörölte az ukrán mezőgazdasági termékek vámját. Az EU becsapta a gazdákat, visszaélt a szolidaritásukkal, a gazdák jó szándékával, hogy a háború sújtotta ukrán gazdálkodók terményei eljussanak a szintén nehéz sorsú afrikai embereknek.

Az átgondolatlan intézkedések miatt az ukrán gabona letarolta a közép-kelet-európai piacokat, óriási piaci bizonytalanságot, a termelői árak drasztikus zuhanását okozta. A tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán termények komoly problémákat okoztak hazánkban és az Ukrajnával határos frontországokban. A magyar gazdák legalább 300 millió euró veszteséget szenvednek el csak az őszi búza esetében, és a többi terménynél sem jobbak a kilátások.

Elfogadhatatlan számunkra, hogy az importtilalmat hazánk és több más érintett ország kérése ellenére sem hosszabbították meg, a fejünk fölött döntöttek olyan indokokra hivatkozva, amelyek köszönöviszonyban sincsenek a valósággal. Az Európai Bizottság ezzel elárulta az uniós polgárok élelmezés-biztonságát szavatoló gazdákat.

Az importtilalom feloldása nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja. A 10 legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelő vállalkozásból 9-et ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be, hanem amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségeibe tartoznak.

Felháborító és teljesen torzítja a versenyt, hogy a miközben az EU-ban a gazdáknak rendkívül szigorú környezetvédelmi, állatjóléti feltételeket írnak elő, az EU-ba érkező importnak nem kell megfelelnie ezeknek a szabályoknak. Ukrajnában olyan módszerekkel állítják elő a termékeket, amelyeket az Unióban rég betiltottak, bizonyos növényvédő szerektől egyes állattartási technológiákig.

Mindezek alapján követeljük, hogy:

  • a nemzetközi nagytőkések támogatása helyett szakmai alapon hozzák meg a döntéseket, ismét rendeljék el az ukrán gabona behozatali tilalmát, és terjesszék ki azt a többi agrár- és élelmiszeripari termékre is;
  • dolgozzanak ki olyan, hosszú távon is hatékony megoldást, amely segíti az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra;
  • tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit – a jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció nem nyújt érdemi segítséget.
  • az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó környezetvédelmi, növényegészségügyi előírásokat.

Egyúttal jelezzük: támogatjuk a magyar kormány döntését, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította és más ukrán termékekre – így a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is – kiterjesztette a behozatali tilalmat, ugyanis az Ukrajnából érkező import nemcsak a gabona- hanem más termékpályákon is súlyos problémákat okozott.

Követeljük, hogy az Európai Bizottság képviselje a tagországok, a kelet-európai, köztük a magyar gazdák és az uniós állampolgárok egyértelmű érdekeit, és azokat szem előtt tartva vizsgálja felül a döntését, és változtassa meg álláspontját!

Budapest, 2023. szeptember 25.

Együttműködését megköszönve, tisztelettel:

  • Győrffy Balázs, elnök – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • Jakab István, elnök – Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége
  • Csorbai Attila, elnök-igazgató – Baromfi Termék Tanács
  • Petőházi Tamás, elnök – Gabonatermesztők Országos Szövetsége
  • Zászlós Tibor, elnök – Magyar Állattenyésztők Szövetsége
  • Bross Péter, elnök – Országos Magyar Méhészeti Egyesület”

Forrás: Agroinform

Kapcsolódó bejegyzések