Menü Bezárás

Nagy István: Nem akarunk ártani Ukrajnának, de az ukrán gabona behozatali tilalmát fenn kell tartani

Az Ukrajnából a szomszédos tagállamokba irányuló gabona behozatal tilalmát előíró rendkívüli intézkedést továbbra is fent kell tartani – közölte Nagy István agrárminiszter, aki Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetővel egyeztetett kedden, Bukarestben.

A miniszter emlékeztetett, hogy „rendkívüli időket élünk”, a kihívásokra pedig közös megoldásokat kell találnunk. Mint mondta, az uniós importtilalmat igazoló rendkívüli körülmények továbbra is fennállnak, ezért az ukrán gabona behozatali korlátozását továbbra is meg kívánják őrizni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tranzitszállításokat Romániához hasonlóan mi is engedjük, „nem akarunk Ukrajnának ártani”, a magyar gazdák versenyképességét azonban meg kívánják őrizni. Kiemelte, hogy a magyar gazdák érdekeit minden lehetséges eszközzel meg fogják védeni.

Nagy kifejtette továbbá, hogy a magyar felvásárlási árak alacsonyabbak a tőzsdei áraknál, ami jelentős nehézséget okoz a termelőknek. A felvásárlók kivárnak, ami miatt lefagyott a piac. A miniszter kitért arra is, hogy az őszi talaj előkészítéshez és a vetési munkálatokhoz forrást kell biztosítani a gazdálkodóknak. Ebben a helyzetben segítséget jelenthetnek a kamattámogatott hitelek. Az ukrán gabona behozatali tilalom meghosszabbításának kérdéséről a mai nap a bolgár és a szlovák agárminiszter kollégáival is egyeztetni fog

A megbeszélésen a sertéspestis kérdése is szóba került, Románia szigorú intézkedéseket hozott a fertőzés feltartóztatása érdekében és jelentős forrásokat különített el az állattartó telepek fejlesztésére.

Kapcsolódó bejegyzések