Menü Bezárás

Váratlan fordulat a fúrt kutak ügyében: ezt minden kerttulajdonosnak tudnia kell

Bizonyára sok kerttulajdonos fellélegezhet Magyarországon, ugyanis megszűnik a háztartási, kerti és mezőgazdasági öntözésre használt kutak építéséhez jelenleg elengedhetetlen bejelentési kötelezettség, sőt, engedélyeztetni sem kell majd őket. A kútamnesztia jövő januártól lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról várhatóan májusban dönt az Országgyűlés, a társadalmi egyeztetés azonban már véget ért. Az új szabályok jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia – írja a Napi.hu. Nagy István agrárminiszter korábban már jelezte, hogy további könnyítés jöhet, mivel a sekély kutak nem érintik a felszín alatti vízkészletet, ezek forrása az összegyűlt csapadékvíz, vagyis a talajvíz, ezért környezetvédelmi szempontból nem jelentenek kockázatot.

Év végéig van érvényben a jelenlegi kútamnesztia, amelynek lényege, hogy a korábban szabálytalanul létesített sekély mélységű kutakat bírságmentesen bejelentsék a tulajdonosok, ezáltal fel lehessen mérni, pontosan hány használatban lévő kút található az országban. Időközben viszont kiderült, hogy a bírságmentes bejelentés sem hozott eredményt. A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűvé válik.

Címlapkép: Getty Images
Forrás: Agrárszektor

Kapcsolódó bejegyzések