Menü Bezárás

Résen kell lenniük a kerti kutak tulajdonosainak, jön az új szabályozás

Gyökeresen átalakul a kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre szolgáló kutak szabályozása. Összességében kedvező változások lépnek hatályba jövőre, de a kötelezettségek sem szűnnek meg. Mutatjuk, mire kell figyelniük az érintetteknek.

Új kútszabályozás lép életbe jövő januártól, amely érinti a kerti kutakat, valamint a mezőgazdasági öntözést szolgáló kutak működését és létesítését is.

Az Országgyűlés idén júniusban fogadta el a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítását, a legfontosabb változások egy része ugyanakkor csak 2024-től lép hatályba. A szabályváltozásokra azért is érdemes kiemelten figyelni, mert a kútamnesztia 2023 végén megszűnik, vagyis a szabálytalanul létesített kutak miatt ismét büntetésre számíthatnak az érintettek.

Az új szabályozás célja, hogy az érintett háztartások és a gazdálkodók adminisztrációs terhe csökkenjen, életszerűbb legyen úgy, hogy a hazai vízkészletek védelme továbbra is fenntartható maradjon.

Megszűnik a hatósági engedélyeztetési eljárás azoknál a sekély mélységű kutaknál, amelyek nem érintik a mélyebb vízkészleteket. A bejelentési kötelezettség ugyanakkor bizonyos esetekben megmarad.

Végre rendeződik a kerti kutak sorsa

A 2024. január 1-től életbelépő szabályozás legfontosabb változása, hogy új fogalomként bekerül a vízgazdálkodási törvénybe a háztartási vízigény kielégítésére szolgáló kút, amely a kerti kutak létesítését és üzemeltetését szabályozza. Abban az esetben tekinthető egy kút háztartási kútnak, ha

  • a mélysége nem éri el az 50 métert,
  • nem érinti az első vízzáró réteget,
  • a háztartás vízigény kielégítésére szolgál,
  • vagyis a felhasznált az éves vízmennyiség nem haladja meg az 500 köbmétert és
  • gazdasági célokat nem szolgál.

A háztartási kút a természetes személyek ivóvíz-szükségletének, vagy a háztartás egyéb vízigényének – például öntözés, autómosás, háziállat-tartás – kielégítésére van használatban.

A vízkészletvédelmi országtérkép alapján dől el minden

Már elkészült és nyilvánosan hozzáférhető a törvény másik meghatározó, új eleme, a vízkészletvédelmi országtérkép.

A kormányrendeletben meghatározott vízvédelmi szempontokat figyelembe véve elkészített és rendszeresen frissülő térkép lesz 2024-től az egyik iránytű, amely alapján eldől, terheli-e adminisztrációs kötelezettség a tulajdonosokat.

Mit mutat meg a vízkészletvédelmi térkép?

  • Ha a tervezett háztartási kút vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes helyen létesül, akkor nincs szükség sem a létesítmény bejelentésére, sem engedélyeztetési eljárásra.
  • Ha a tervezett háztartási kút vörös színnel jelölt zónában létesülne, akkor a tulajdonost bejelentési kötelezettség terheli, a település jegyzője felé.
  • A mezőgazdasági célú öntözésre – haszonnövények és haszonállatok vízigényének kielégítésére – szolgáló új kutakat a kockázatmentes területeken is be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központnál, és a létesítményt digitális vízmérővel is fel kell szerelni.

Továbbra is megmarad a legfeljebb 50 méter mély kutaknál a bejelentési kötelezettség, ha a háztartási kút vízkészletvédelmi szempontból kockázatos helyen létesül, valamint akkor, ha a kút mezőgazdasági öntözésre létesül. A bejelentést követően az illetékes hatóság jóváhagyhatja és meg is tilthatja a kútfúrást, vagy akár vízjogi engedélyeztetési eljárásra is kötelezheti a tulajdonost. A bejelentés díjmentes.

Fotó: Paul Grecaud/Getty Images

Ha nem teljesülnek kötelezettségmentesen fúratott háztartási kutakra és a csak bejelentési kötelezettséggel üzemeltetett kutakra vonatkozó feltételek, abban az esetben kötelező marad a hatósági vízjogi engedély. A vízjogi engedélyeztetési eljárás gyakorlatilag minden 50 méternél mélyebb, vagy az első vízzáró réteget már elérő kutat érint, illetve a törvényben meghatározott gazdasági célú létesítményeknél is megmarad a hatósági procedúra.

Sokan fellélegezhetnek, jön a végleges kútamnesztia

Jövő januártól már nem kell tartaniuk a bírságtól azoknak a kúttulajdonosoknak, akik szabálytalanul létesítettek, vagy engedély nélkül üzemeltetnek kutat. Néhány fontos szempontot itt is meghatároz a törvény. A 2024 előtt szabálytalanul létesített

  • háztartási kutakat nem kell bejelenteni és engedélyeztetési eljárásra sincs szükség,
  • szintén mentesülnek e kötelezettségek alól a legfeljebb 50 méter mély, mezőgazdasági célú kutak tulajdonosai.
  • Nem kell büntetéstől tartania annak sem, aki 2024 előtt engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően létesített olyan kutat, amelynek használata továbbra is vízjogi engedélyhez kötött. Esetükben a mentesség feltétele, hogy még az idén vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást indítsanak.

Miért szükséges az új szabályozás?

A kormány az elmúlt években megkísérelte felmérni, mennyi kút üzemel az országban. Elsősorban olyan létesítmény, amely a mezőgazdasági öntözést szolgálja.

A magyarországi fúrt kutak számát jelenleg megbecsülni is lehetetlen, mivel létesítésükhöz 1992 előtt nem volt szükség sem bejelentésre, sem engedélyeztetésre. Az új kötelezettségeknek sokan ugyanakkor nem tettek eleget, ezzel megspórolva az eljárás költségét. Az elmúlt évek bírságmentessége és az eljárások egyszerűsítése sem motiválta az érintetteket a kúthasználat legalizálására.

A háztartási célú kutakra vonatkozó könnyítést több civil szervezet is bírálta, ugyanakkor a szakemberek világossá tették, a vízvédelmi szempontból kockázatmentes helyen található sekély kutak az öntözővizet a csapadékvízből, azaz a talajvízből adják, amelynek nincs káros hatása a vízkészletre.

Forrás: Mandiner

Kapcsolódó bejegyzések