Menü Bezárás

Nagyszerű gazdaköri eredményeket hozott a zentai nemzetközi pálinkaverseny

A Zentai Sportcsarnokban a hétvégén rendezték meg a sorrendben 6. Gazdanapokat, a vajdasági mezőgazdasági termelők egyik legrangosabb rendezvényét.

A Gazdanapok főszervezője a Zentai Gazdakör 20 évvel ezelőtt rendezte meg először a Gazdanapok jogelődjeként működő Mikulásnapi Fesztivált, amit akkoriban a Zentai Művelődési Ház azóta kamaraszínpaddá átépített kiállítóterében tartották meg két asztalon bemutatva a kiállítók termékeit.

Az idei gazdanapokon 155 kiállító portékáját tekinthették meg, kóstolhatták, illetve vásárolhatták meg a kilátogatók. Találhattak itt kézműves sajtokat, húsárút, édes és sós süteményeket, mézet és méztermékeket, biotermékeket, fűszereket, házi szappanokat, természetes anyagokból készült piperecikkeket, különböző ízvilágot képviselő önteteket, szörpöket, kézműves söröket, borokat, pálinkákat.

A rendezvény első napjának a fénypontja minden tekintetben az idén 20. alkalommal megrendezett Nemzetközi Pálinkafesztivál eredményhirdetése volt.

Nagy Miklós, a vajdasági Szent Miklós Pálinkalovagrend vezetője, s a 22. Mikulásnapi Nemzetközi Pálinkafesztivál főszervezője elmondta, hogy 7 országból 750 pálinkaminta érkezett be az idei versenyükre, ezek közül több mint 300 Szerbiából és Magyarországról, de közel száz minta érkezett Romániából és több mint hetven Szlovákiából, de egy-egy itókát küldtek Észak-Macedóniából, Horvátországból és Szlovéniából is. Idén is nemzetközi szakértőkből álló bizottság osztályozta le a beküldött pálinkákat, tagjai Romániából, Magyarországról, Szlovákiából és Szerbiából érkeztek. A 34 tagú bírálóbizottság feladata nem volt egyszerű – jegyezte meg a pálinkaverseny főszervezője és hozzáfűzte, hogy az értékelést követően a pálinkaminták 28 százalékának ítéltek oda arany-, 26 százalékának ezüstérmet, a minták 22 százalékának pedig bronzérmet ítéltek. A pálinkák 24,6 százaléka nem kapott érmet.

Nagyszerűen szerepeltek az Orosháza és Térsége Gazdakör által versenyre vitt pálinkák. Benkő Lajos alelnök elmondta, hogy a gazdakör idén 115 pálinkát vitt a megmérettetésre. Ezek közül 39 párlat érdemelt ki aranyérmet, 30 ezüst és 21 bronz minősítést kapott. Mindössze 25 pálinka maradt minősítés nélkül, ami az elmúlt évekhez képest hatalmas előrelépés. A különdíjasok között is voltak az orosházi gazdakör tagjai közül.

Az összes versenyre vitt barackpálinka közül Benkő Lajos párlatát ítélte kategória győztesnek a zsűri. A legjobb meggypálinkának járó serleget a gazdakör szentesi tagja Papp Béla kapta.

A fesztivál legjobb pálinkáját is hagyományosan megválasztják ezen a nemzetközi versenyen. Idén nem másé lett a dicsőség, mint Papp Béla meggypálinkájáé.

Kapcsolódó bejegyzések