Menü Bezárás

Egyszerre vannak rossz és jó hírek a búzapiac felöl

A rekordmagas termelés ellenére erősen csökkennek a globális búzapiac készletei a meghatározó fontosságú gabonából. Különösen Európában és közvetlen közelében fogyatkozik meg a kínálat. Kedvező, hogy az igények növekedése is a közvetlen szomszédságunkban a legnagyobb. Rossz hír viszont, hogy az oroszok nagy részeket szereztek meg az Európai Unió piacaiból. Az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A Mezőhír anyagát szemléztük, amit a gabonapiac helyzetéről és alakulásáról írtak. Eszerint Oroszországban a legutóbbi fagyok nyomán már „csak” 88 millió tonnás búzatermést valószínűsítenek a műholdképek alapján, de csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is. A világ egyéb részeiben ellenben javultak a termelési viszonyok, így Kína és India rekordtermést arathat, valamint Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza – közölték.

Átlakulóban a búzapiac: csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is
Csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is, a világ egyéb részeiben viszont javultak a termelési viszonyok, Kína és India rekordtermést arathat, továbbá Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza

Mindent egybevetve az USA mezőgazdasági minisztériuma, az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A globális búzafogyasztás azonban így is meghaladja a termelést, 802,4 millió tonnára becsülik, ami leginkább az ipari felhasználás bővülésének köszönhető.

A világ készletei a szezon végéig tovább apadnak

Ez lesz az ötödik egymást követő év, amikor csökken a globális készletállomány. Mire eljön a következő aratás, a 2015/16-os szezon óta mért legalacsonyabb szintre esik a raktárakban tárolt búzamennyiség. Érdemes az orosz búzakészletek apadását figyelni. Ez egyrészt erős exporttevékenységet jelez, másrészt benne van egy későbbi áremelkedés lehetősége is – írták.

Kedvezett és változtatott az amerikai időjárás

Arról egy másik írásban számoltak be, hogy ahol várták az esőt, ott jött végre valamennyi, ahol már elegük volt belőle, ott csökkent a csapadék intenzitása. A hőstresszt fagyok váltották, de az elemzők szerint így is enyhülhet a gabonapiaci feszültség.

Az Egyesült Államok közép-nyugati részén, valamint középső és déli síkságain a heves esőzések késleltetik a vetést, de javítják a talajnedvességet, és a hűvösebb időjárás is kedvező a növények stresszmenetes fejlődéséhez. Délnyugaton javult a búzák állapota, másutt még mindig van vízhiány. A szórványos esők és a normál hőmérséklet a legjobbkor jött a vetéseknek.

Kanadában megérkezett az eső, amit már nagyon vártak, noha csúszást hoz a vetési munkák befejezésében. Alberta és nyugat-Saskatchewan egyes területei azonban szárazak maradtak – fogalmaztak.

Forrás: magro.hu

Kapcsolódó bejegyzések