Menü Bezárás

Orosházi díjazottak: munkájukkal, tehetségükkel a város felemelkedését szolgálják – galériával

Orosháza ünnepel. Településalapítóinak az emléke előtt tiszteleg, akik 280 évvel ezelőtt benépesítették ezt a helyet Zombáról érkezve. Minden évben a város megemlékezik a település alapítóiról április 24-én, az evangélikus templomban. Ilyenkor adják át a városi kitüntetéseket, idén is többen szerepelnek az orosházi díjazottak jeles névsorában.

Immár hagyomány, hogy az ünneplők az evangélikus templomban, a zombai kis harang köré gyülekeznek s együtt emlékeznek a település alapítóira. Így tettek ezen a szerdán is.

orosházi díjazottak, ünnepség, elismerések, április 24.
Ezen az ünnepen adják át a városi kitüntetéseket minden évben az orosházi díjazottaknak. Fotó: Bencsik Ádám

Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán beszédében felidézte a 280 éve, 1744. április 24-én, Szent György napján Zombáról érkezettek történetét; azt, ahogyan szorgos munkával boldogultak, a pusztában imaházat és harangtornyot emeltek, s ott helyezték el a Zombáról magukkal hozott harangot. Azután hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre haladva, új otthont teremtettek, iskolát építettek, földet műveltek, gyermekeket neveltek.

Hosszú ideje fonják Orosháza történetének fonalát az itt élők. S teszik ezt mindenkor úgy, hogy a múltat tisztelik, a jövendőt szem előtt tartják. Mi itt ebben a templomban, ebben a városban részesei vagyunk a történetnek. Most a mi feladatunk együtt munkálkodni a jövőn, folytatni a megkezdett munkát Orosházáért. Feladatunk, hogy szolgáljuk ezt a várost, és olyan szorgalommal, hittel és erővel építsük jövőjét, ahogyan az őseink is tették.

A városvezető a folytatásban arról beszélt, hogy építkezni, fejleszteni, előre haladni csak úgy lehet, ha a gyermekek vidám zsivajjal töltik meg a játszótereket, ha az idősek nyugalomban töltik életük alkonyát, az aktívak pedig az előttünk járók tudására építve, egymást tisztelve és segítve munkálkodnak Orosházáért. Ez a vezérelv.

Dávid Zoltán
Dávid Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet. Fotó: Bencsik Ádám

Rubold Ödön szavalt az ünnepségen

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjainak műsora után Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész érkezett az ünnepség résztvevőihez. Elszavalta Károlyi Fülöp Béla Tavaszdal, majd Balogh Örse Körtefa című versét. A Pörneki Attila vezette Kodály Zoltán Gyermekkórus előadása után elismeréseket adtak át

Orosháza önkormányzata 1993-ban, a városalapítási évfordulóhoz kapcsolódóan döntött több kitüntetés alapításáról. Az a cél, hogy elismeréssel adózzanak azon orosházi polgároknak, akik munkájukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal a város felemelkedését szolgálják.

Orosháza Városért elismerő címben részesült Balogh Örse Nívó-, és Aranytoll-díjas költő, Aranyecset-díjas festőművész, Orosháza szülötte; Kissné Tarján Katalin orosházi pedagógus, aki 38 évnyi rákóczitelepi tanítás után az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola székhelyintézményében intézményvezető-helyettesként dolgozott, mesterpedagógusként vonult nyugdíjba; Pörneki Attila orosházi pedagógus, a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, a Kodály Zoltán Gyermekkórus vezetője.

Orosházi díjazottak: több területen jeleskednek

Orosháza Város Sportjáért elismerést vett át Hajdu Ágnes, aki az Orosházi Kinizsi sikeres asztaliteniszezője volt, majd játékvezető;  Több mint 15 éve az Asztalitenisz Sportegyesület Orosháza pénzügyi, gazdálkodási feladataiban közreműködik, elnökhelyettes. Orosháza Város Sportjáért elismerésben részesült Marton Richárd, a Táncsics gimnázium testnevelő tanára, az Orosházi NKC felnőtt csapatának erőnléti és kapus edzője. Orosháza Város Sportjáért elismerésben részesült Németh-Csiki Rebeka aerobik oktató, aki az általa vezetett egyesületben, a CSIKO-BOAT SE-ben valódi sportközösséget kovácsolt. Orosháza Város Sportjáért elismerést kapott a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület. A civil szervezet fő profilja a természetjárás, a túrázás. Országos szinten is kiemelkedő az egyesület turistautak felújítására és karbantartására irányuló munkája.

Thék Endre Díj – Orosháza Gazdaságáért elismerésben részesült Asztalosné Szilágyi Julianna száraztészta-készítő és Walki Hermann autószerelő. Dr. László Elek Díj – Orosháza Egészségügyéért elismerést vehetett át dr. Tóth Éva pszichiáter. Mokry Sámuel Díj – Orosháza Mezőgazdaságáért elismerést kapott dr. Szabó Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara járási falugazdász szaktanácsadója, az Orosháza és Térsége Gazdakör Fiatal Gazda Tagozatának a vezetője.

A Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj idei kitüntettje Halustyik Cintia, aki 2018 elején csatlakozott az orosházi CONTACT Kick-box és Thai-box Harcművészeti Egyesülethez.

Orosháza Közszolgálatáért Díjat vett át Vas Norbert informatikus, Kocsisné Tóth Anikó kormánytisztviselő, Tompa Lajos pedagógus, Kiss Józsefné gondozónő, Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtáros.

Életmű-díj

A Dr. Gulyás Mihály Életmű Díj Alapítvány pedagógusok életpályája elismerésére alapított díjat. Orosháza Város Önkormányzatával karöltve céljuk, hogy a figyelem középpontjába állítsák és jutalmazzák az elkötelezett, kimagasló szakmai életpályát bejárt pedagógus személyiségeket. A díj odaítélésére létrehozott kuratórium döntése értelmében idén a Dr. Gulyás Mihály Életmű Díjat Demkó Ildikó kapta.

Forrás: Beol.hu

Kapcsolódó bejegyzések