Menü Bezárás

Orosháza 279. születésnapját ünnepelték és a városi elismeréseket is átadták (galéria)

Orosházát köszönteni gyűltek össze április 24-én az evangélikus templomban a településalapítás 279. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően kitüntették azokat is, akik a város társadalmi-, gazdasági-, kulturális- vagy sportéletéért tevékenykednek.

A vendégek köszöntését követően a Vörösmarty iskola tanulói egy ünnepi műsort adtak elő, melyben részletesen, a kezdetekig visszatekintve idézték fel Orosháza történetét.

Az ünnepi műsor ezt követően ismét a Kodály Zoltán Gyermekkórus előadásával folytatódott, ugyanis néhány héttel ezelőtt Békés vármegyéből egyedüli kórusként indultak el a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen. A gyermekkar nemzetközi debütálását a zsűri arany diplomával értékelte. A Magyar Zene Házában bemutatkozó koncertjükön hangzott el Mike Ádám Kesercsárdás című kórusművének ősbemutatója, melyet a zeneszerző nekik komponált és ezt a bemutató mutatták most meg a rendezvény közönségének. A zeneszerzőt a rendezvény során külön is köszöntötte Dávid Zoltán polgármester és a kórus karnagya, Pörneki Attila.

– Számtalan példát tudok hozni a mindennapokból, amikor azt látom, értékes emberek vállalnak fel plusz munkát, időt és erőt nem kímélve tesznek azért, hogy a számukra fontos területen valamit alkothassanak, közösséget építhessenek. És én örömmel állok melléjük. Olyanok ezek az emberek, olyanok ezek a közösségek, mint az építőelemek, amiből a házat húzzuk fel. Kapcsolódnak egymáshoz, erősítik és megtámasztják egymást és a sok építőelemből felépül a város egészének közössége. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ilyen emberekkel, ilyen közösségekkel dolgozhatom Orosházáért – emelte ki a polgármester beszédében.

Hozzátette, őseink bátor vállalása, erőn felüli küzdelme egy új otthon megalapításában olyan örökség, melyet minden orosházi magáénak érezhet, és amelyet az utánunk következő orosháziaknak is tovább kell adnunk.

Végül a városi elismerések átadása következett. A város önkormányzata az évfordulóhoz kapcsolódóan 1993-ban döntött először több kitüntetés alapításáról, melynek célja, hogy elismeréssel adózzon azoknak az orosházi polgároknak, akik munkájukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal a város felemelkedését szolgálják.

A díjazottak részletes listája a következő (hamarosan egyesével is bemutatjuk őket olvasóinknak):

Orosháza Város díszpolgára elismerő címben részesült:
Németh Béla

Orosháza Városért elismerő címben részesült:
Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület (a díjat Baráth Beáta vezetőedző vette át)

Orosháza Város Sportjáért kitüntetésben részesült:
Hangya János
Szöllősi Béla
Takács Noémi és Takács Andrea

Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért elismerő címben részesült:
Fehér Béla

Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetésben részesült:
Dr. Duray Gábor Lászlóné dr. Maronyák Éva
Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka

Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért kitüntetésben részesült:
Győri-Dani József

Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj idei kitüntetettje:
Bogár Viktória

Orosháza Közszolgálatáért díjban részesült:
Jankóné Tóth Olga
Szivós Zoltánné Frank Katalin
Dr. Blahóné Gali Erzsébet
Zsombó Erika
Vidáné Fazekas Ágnes

Dr. Gulyás Mihály Életmű Díjban részesült:
Németh Gabriella

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések