Menü Bezárás

Állattartó telepek korszerűsítése pályázat

Néhány pályázatról előzetes információk is állnak rendelkezésre, ilyen az ÁTK, azaz az állattartó telepek korszerűsítése pályázat.

Nézzük, mi várható ebben a kiírásban!

Az állattartó telepek korszerűsítésének támogatása jelen pillanatban a KAP Stratégiai Terv „Mezőgazdasági üzemek fejlesztése” elnevezésű beavatkozáson belül található, és az alábbi paraméterekkel írható le a leendő támogatási forma:

A jelenlegi információk szerint az új ÁTK keretében lehetőség lesz az állattartó telepek általános korszerűsítésére – beleértve a járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatát csökkentő technológiák beszerzését -, új állattartó telepek létesítésére.

Jogosultsági feltétel a legalább 10 000 euró STÉ mellett a minimum 40%-os mezőgazdasági árbevétel az előző lezárt év vonatkozásában.

Elszámolható költségek

a) mezőgazdasági termelő tevékenységet szolgáló épület, építmény építése, fejlesztése, korszerűsítése

b) új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, meglévő gépek, eszközök korszerűsítése, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat

c) általános költségek, például az építészek, mérnökök díjai, tanácsadási díjak, hatósági eljárási díjak, tanácsadói és projekt-menedzsment költségek, a környezeti és a gazdasági fenntarthatóságra vonatkozó tanácsadással kapcsolatos díjak, megvalósíthatósági tanulmányok költségei

d) számítógépes szoftverek megvásárlása vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok, védjegyek, stb. megszerzése

e) az a) ponthoz kapcsolódóan szükséges ingatlan vásárlása az érintett művelet teljes elszámolható kiadásának 5%-át meg nem haladó mértékig, valamint természetbeni hozzájárulásként elszámolható a beruházáshoz elengedhetetlen, már meglévő termőföld vagy ingatlan értéke, ha nem haladja meg az érintett művelet teljes elszámolható kiadásának 5%-át. Új földterület vásárlására a beruházás max. 10%-a számolható el.

f) kedvezményes díjú intézményi kezességvállalás

Az alaptámogatás a költségek legfeljebb 50%-a, de többletintenzitás is adható maximum 65%-ig:

  • gazdaságátadás esetén 15%;
  • az ÖKO minősítéssel rendelkező terméket előállító támogatást igénylő esetén 10%;
  • kollektív beruházás esetén 10%;
  • kedvezményes díjú intézményi kezességvállalás igénybevétele esetében az alaptámogatáshoz képest 5%-kal megemelt támogatás intenzitás adható;
  • kamattámogatás esetén pedig maximum 10%-kal megemelt támogatási intenzitás adható az alaptámogatáshoz képest.

Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg: 15 millió euró.

Járványvédelmi beruházások

Olyan állatjóléti beruházásokhoz kaphatnak támogatást a gazdálkodók, amelyek túlmutatnak az általános telepi fejlesztésen.

Két célterületet tartalmaz:

  • A’ célterület: Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása

Lehetőség lesz az állatbetegségek megjelenésének kockázatát csökkentő technológiák, eszközök beszerzésére (pl.: telepi hullaégető beszerzése, fertőtlenítő permetező, ózonos fertőtlenítő, mosóberendezések, tisztítógépek beszerzése, ködképző berendezés, UV lámpák, légfüggönyök beszerzése), építési tevékenységre (pl.: telepi fertőtlenítőkapu telepítése, hullatároló, kéz- és lábfertőtlenítő, gumicsizma mosó kialakítása, telepi létesítmények összekötése zárt folyosóval, kerítésrendszer, kerékfertőtlenítő medence, állatrakodó kialakítása).

  • ‘B’ célterület: Sertéstartó telepek fejlesztése a farokkurtítás visszaszorítása céljából

A B célterület esetében elsősorban a férőhely növelése a cél 15 vagy 20 százalékkal. 15 százalékos férhőhelynövelés esetén további vállalást is szükséges tenni, például: többlet szalma biztosítása, levegőminőség és hőmérséklet szabályozására alkalmas készülék kiépítése, a takarmány összetételének és az ellátásának módjában változtatás, egészségi állapot monitorozása, részben tömör padlózat biztosítása.

Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg: 85 000 euró.

A feltételek a felhívás megjelenésével természetesen még módosulhatnak.

Az üzemméret kiszámításánál ügyelni kell arra, hogy várhatóan változni fog a Standard Termelési Érték kalkulátor. Azon belül módosulni fog az STÉ-együttható, valamint a Ft/euró árfolyam is.


Ha pályázattal kapcsolatos kérdése merülne fel, írjon nekünk a palyazat@novenydoktorkft.com e-mail címre.

Forrás: Növénydoktor

Kapcsolódó bejegyzések