Menü Bezárás

Hírek Pályázati menetrend: ide érkeznek az első forintok

Elkészült a pályázati menetrend – adta hírül a növekedés.hu Nagy István agrárminiszter videónyilatkozatára hivatkozva. Eszerint jövő év februártól fokozatosan érkeznek az összesen 2900 milliárd forintnyi forrást biztosító kiírások.

Az első kedvezményezett az erdőgazdálkodás lesz (fotó: Horizont Média)

Az agrárminiszter emlékeztetett rá, hogy a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást a magyar kormány 2300 milliárd forinttal egészíti ki, így összesen 2900 milliárd forint áll a vidék rendelkezésére ebben a pénzügyi ciklusban (2027-ig). A hazai prioritások között most a feldolgozóipar fejlesztése is hangsúlyos – az utolsó pillanatban vagyunk, hogy alapanyagtermelő országból feldolgozott terméket értékesítő piaci szereplővé váljunk. A szakminiszter szerint a fenti forrás elegendő a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszertermelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöld elvárások teljesítéséhez.

A menetrend a következő:

  • 2024 februárjától indulhatnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások,
  • márciusban jelenhetnek meg az élelmiszeripar és takarmányipar beruházásait, illetve a kertészet és az állattartás fejlesztéseit segítő felhívások,
  • tavasszal megjelenhet egy új ÖKO átállási pályázat,
  • nyárra elkészülhet a generációváltást segítő felhívás,
  • az év végét pedig egy újabb precíziósgép-beszerzési pályázattal zárnák, de a terménytisztítás-szárítás technológiai megújítását is segítenék.

A részletes terv itt található.

Kis- és nagygazdaságok egyaránt kedvezményezettjei lennének a kiírásoknak. A támogatásokkal 11 olyan szakmai programot valósítanak majd meg, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöld jövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik. 2027-ig a gazdaságfejlesztésre ezek révén 1500 milliárd forintot, a zöld jövő feltételeinek megteremtésére 1000 milliárd forintot költhetnek – ismertette Nagy István.

Forrás: Mezőhír

Kapcsolódó bejegyzések