A nemrégiben közzétett pályázati menetrend szerint az alábbi kertészeti pályázati felhívások várhatóak 2024 márciusában:

  • Ültetvénytelepítés támogatása (gyümölcs, gyógynövény, borszőlő)
  • Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása
  • Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, valamint post-harvest fejlesztések támogatása

A Gordius Solutions Tender Kft. pályázatíróival a KAP Stratégiai Terv és a pályázati menetrend alapján állítottuk össze az alábbi összefoglalót, amely támpontokat ad ahhoz, hogy aki kertészeti fejlesztést tervez, milyen feltételekkel teheti majd meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbi információk tájékoztató jellegűek, a végleges pályázati feltételeket a pályázati felhívások fogják tartalmazni.

Mezőgazdasági üzemek fejlesztése – kertészet

A KAP Stratégiai Tervben jelen pillanatban a legnagyobb kertészeti beruházások a “Mezőgazdasági üzemek fejlesztése” elnevezésű beavatkozásban szerepelnek, más beruházási jogcímekkel együtt. (Az ÁTK-ról és a beruházási pályázatok főbb paramétereiről ITT írtunk).

Célként itt a mezőgazdasági üzemek versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása szerepel új, innovatív termesztési, termelési technológiák elterjesztésének és fejlesztésének támogatása révén.

alma

2024 tavaszán várható, hogy megjelennek a beruházási pályázati felhívások – Fotó: Shutterstock

A kertészeti ágazatban a támogatható tevékenységek között szerepel

  • a kertészeti üzemek általános korszerűsítése, építéssel járó kertészeti technológia kialakítása, kertészeti eszközök beszerzése, ültetvénytelepítés és korszerűsítés, új kertészeti üzemek létesítése;
  • illetve a mezőgazdasági termelők kármegelőző beruházásainak megvalósítása, többek között tavaszi fagykár, esőkár, jégkár elleni védekezést szolgáló technológiák, eszközök beszerzése.

Jogosultsági feltételek

Az a mezőgazdasági termelő pályázathat majd,

  • aki/amely a pályázat benyújtását megelőző lezárt üzleti évben a standard termelési érték (STÉ) módszertan alapján mezőgazdasági tevékenységből származó legalább 10.000 euró értékű minimális üzemmérettel rendelkezik.
  • akinek/amelynek az előző évi árbevételének legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.

A további jogosultsági feltételek és kiválasztási kritériumok a KAP Stratégiai Tervben olvashatóak, illetve a későbbiekben megjelenő pályázati felhívások tartalmazzák a részleteket.