Menü Bezárás

Fontos kérdésekről tanácskoztak a gazdálkodók

Szakmai fórumot rendezett a gazdák számára az Orosháza és Térsége Gazdakör. A fórum fő előadója Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese volt.

Megtelt a Petőfi Művelődési Központ Bubik-terme péntek délután, hisz mindenki tisztában van az információáramlás fontosságával. Brlázs Róbert a gazdakör elnöke elmondta, az előző pályázati ciklus lezárulta után, a következő évek európai fejlesztési ciklusa elején vagyunk.

Brlázs Róbert köszöntötte elsőként a résztvevőket (Fotó: Nagy Kristóf)

– Meghirdették a 2024-es évre vonatkozó pályázati kiírások ütemtervét. Úgy gondoltuk, ez az időszak épp alkalmas arra, hogy a gazdatársak a legautentikusabb forrásból, a NAK főigazgató helyettesétől kaphassák meg az erre vonatkozó információkat. Ez persze csak az egyik oldala a dolognak. Akkor lesz ez kerek, ha a gazdakör abban is segíti tagjait, hogy a pályázatok megírásában kikhez fordulhatnak. Meghívtunk a mai fórumra öt pályázatíró szakembert, hogy bemutatkozhassanak, a gazdák megismerjék őket. A közvetlen kapcsolat kialakítása hasznos lehet a jövőben, hogy ne ezen hiúsuljon meg esetleg egy-egy jó lehetőség – tette hozzá az elnök.

Megtudhattuk, hogy a pályázati lehetőségek bővültek. A sikeresség részben azon is fog múlni, hogy az elmúlt két gyenge év után, amikor az aszály miatt kevés volt a termés, illetve az idei extrém alacsony felvásárlási árak miatt, lesz-e a gazdák kasszájában a pályázatokhoz szükséges önerő.

A gazdák érdeklődéssel hallgatták Papp Gergely tájékoztatóját (Fotó: Nagy Kristóf)

Papp Gergely főigazgató-helyettes az idei, illetve a jövő évi támogatási rendszer és pályázatok változásait mutatta be. Megtudhattuk, hogy lesznek új választható feltételek, illetve a vidékfejlesztési programban a beruházási támogatásoknak egy új hulláma következik.

– Abból a szempontból jobb lesz a magyar gazdáknak, hogy a mostani ciklusban jóval több pénz van, mint amennyi az előző, 2014 és 2020 közötti ciklusban volt. Magyarország – a csatlakozás óta először – tesz arra egy próbálkozást, hogy a vidékfejlesztési programban elérhető beruházási támogatások feltételeit nem változtatjuk meg. Ugyanazok a célok, körülbelül ugyanazon feltételekkel, körülbelül ugyanazokkal a támogatási konstrukciókkal lesznek elérhetők. Abban bízunk, hogy ez a fajta tervezhetőség, kiszámíthatóság azt eredményezi, hogy jobban tudják majd ezeket a támogatásokat igénybe venni – mutatott rá Papp Gergely.

A szakmai fórum, a főigazgató-helyettes tájékoztatója után a meghívott pályázatírók bemutatkozásával folytatódott, de a közben felmerült kérdéseikre is választ kaptak a résztvevők.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések