A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) jóvoltából idén először került meghirdetésre a „Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram”, mely – az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) támogatásával – első évében 12 rászoruló, tehetséges anyaországi és külhoni magyar fiatalnak nyújt anyagi támogatást a fejlődéshez.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója vettek részt a sajtótájékoztatón, melyet Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára nyitott meg.

A jövő a fiatal szakemberek kezében van

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke elmondta, hogy a Magyarok Kenyere program célja nem csupán az adományozás, hanem annál jóval több. A nemzeti összetartozás egyik pillére is ez a program. Nagyon fontos, hogy a fiatal tehetségeket is vonják be a jövő építésébe, és véleménye szerint a diákok, a támogatás segítségével, jobban tudnak a tanulmányaikra koncentrálni.

A Kárpátaljáról is díjaztak fiatalokat, akik most különösen nehéz helyzetben vannak. Jakab István elmondta, hogy a nehézségek ellenére a jövő építésére kell koncentrálni, hiszen ez az ő kezükben van, a program feladata pedig az ehhez való alap megteremtése. A programhoz nagy segítséget nyújtott a AVHGA. a MAGOSZ-nak pedig igazán fontos a mezőgazdaságban gyakori problémát okozó generációváltás segítése.

Magyarok Kenyere

Győrffy Balázs, dr. Herczegh András és Jakab István. Fotó: MTI/Kovács Attila

dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gazdálkodás igazi hivatás az abban résztvevők számára. Külön köszöntötte a hazai ösztöndíjasok mellett az Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett díjazottakat. Óriási megtiszteltetésként éli meg, hogy alkalmanként bekapcsolódhatnak a Magyarok Kenyere program munkájába, és hogy az alapítvány adományaival segíthetik az ösztöndíjat elnyert fiatalok tanulmányait, szakmai fejlődésüket, fenntartható gazdálkodásukat.