Menü Bezárás

Ezt jól kifőzték a mezgések

A GYSZC Kossuth Lajos Technikum és Szakközépiskola 11. osztályos szakács szaktechnikus csapata a XI. Kárpát-medencei Ifjúsági Szabadtéri főző és sütemény készítő versenyen mérettette meg tudását Ecseren.

A mindössze kéthetes felkészülési időszak után izgatottan érkezett a öttagú csapat a versenyre. A vendéglátós szakképző iskolák részére kiírt, régebben háromnapos nemzetközi megmérettetést a Covid-járvány után most élesztik újra a szervezők. A Kárpát medence legjobb csapatainak a megadott alapanyag kosár ismeretében kellett egy szabad tűzi menüsort összeállítani és elkészíteni. Egy bográcsban készült levest, grill ételt és desszertet. Mint Gyenge Edit tanárnőtől, a csapat egyik felkészítőjétől megtudtuk, a rövid felkészülési idő kissé megnehezítette a dolgukat.

Munkában a csapat. Mindenkinek meg volt a maga feladata (Fotó: Gyenge Edit)

– Két héttel a verseny előtt kaptuk meg az a felhasználható és felhasználandó alapanyagok listáját. Ilyenkor egy ötletbörze kezdődik, ki-ki elmondja mit készítene és aztán együtt döntjük el, hogyan álljon össze a menüsor. Ezt háromszor főztük le. Egyszer a konyhában, kétszer pedig az iskola udvarán, szabad tűzön. A mostani alkalommal egy kapros krumplilevest készítettünk bográcsban, csirkeaprólékkal, amiből a szárnyakat aztán meggrilleztük. Főételként egy újragondolt töltött paprika készült grillen. Ennek a különlegessége abban is megmutatkozott, hogy rizs helyett zsemlével lazítottuk a tölteléket. Ehhez bográcsban elkészítettük a paradicsommártást és főztünk hozzá burgonyagombócot. A desszertnél kicsit meglepődtünk, hogy négy krumplit kellett felhasználni. Készítettünk egy kelt, sült nudlit, hozzá egy tejbegrízes habot, persze a tejbegrízt is szabad tűzön. Volt izgalom – foglalta össze a tanárnő.

A szaktekintélyekből álló, szigorú zsűri (Fotó: Gyenge Edit)

A Venesz-díjas szakácsokból álló zsűri külön pontozta a főzőhely kialakítását és plusz pontokat ért például az is, ha valamelyik csapat egyetlen gyufaszál felhasználásával gyújtotta meg a tüzet. Ha nem ment, további gyufaszálanként öt pont levonás. Az orosháziaknak sikerült az egy gyufaszálas tűzgyújtás. Külön díjat kaptak a tálalásra. A szakembereknek tetszett a mezgés diákok produkciója, tetszettek az elkészült ételei. Végül harmadik helyet szereztek a beregszászi és a sepsiszentgyörgyi csapat mögött.

A bronzérmes Orosházi csapat ( a képről hiányzik Székely Ivett) (Fotó: Gyenge Edit)

– Voltak egészen érdekes ötletek, ételek is a versenyen, például a szüreti időszakhoz kapcsolódóan szőlővel és borral készült raguleves. Voltak persze számomra kommersz ötletek, mint a székelyeknél a kürtös kalács. Mi próbáltunk egy kicsit újító szemléletet vinni, nem megszokott ételeket készíteni. Ez most a harmadik helyre volt elég. Már elkezdtük a felkészülést a Kisújszálláson, decemberben rendezendő, következő versenyre – tette hozzá Gyenge Edit.

A Mezgé bronzérmes csapatának tagjai: Csongrádi Bence, Csörnyei Hunor, Magony Noel, Zsóri Axel és Székely Ivett voltak, a felkészítők pedig Gyenge Edit és Szikora Attila.

Forrás: Oroscafe

 

Kapcsolódó bejegyzések