Menü Bezárás

Száz éves a Mezgé, amit rendhagyó módon ünnepelnek az intézményben

Rendhagyó nyílt napra készül a Kossuth iskola. A megszokottól eltérően idén egy centenáriumi emlékhét része lesz a nyílt nap is, ahol az intézmény a fennállásának 100. évfordulóját ünnepli.

1922-ben alakult meg Orosházán a Felsőmezőgazdasági Iskola, ami az évek során, a ma ismert Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium jogelődje/őse volt. Jövő héten tervezett ünnepségsorozat keretében visszalátogatnak a volt alma materbe olyan diákok, akik sikeresek lettek az elmúlt évek alatt és pályafutásuk itt kezdődött el. Minden napra terveznek egy-egy beszélgetést, felelevenítve egy régi nagy sikerű programot, amit, „Innen indultam” néven ismernek a volt tanulók.

Október 11-én 9 óra 35 perctől Korom Richárddal beszélget Lenkei Diána. A volt diák tanulmányai befejeztével, oktatóként tért vissza az intézménybe. Október 12-én 10 óra 30 perckor, egy másik pedagógussal, Kruzslicz Zsolttal folytat kötetlen beszélgetést K.Tóth István.

Október 13-án kinyílik az iskola kapuja és a pályaválasztás előtt álló hetedik-nyolcadik osztályosokat és családjukat várják. Bemutatkoznak a jelenleg oktatott szakmák, megismerhetik az aktuális duális szakképzési rendszert és tájékoztatást kapnak arról is, hogy tanulmányi eredményük alapján milyen ösztöndíjakra számíthatnak az előttük álló években. Ezen a napon iskolánk volt diákja Kovács R. Ádám mesterfodrász, mestervizsga felkészítő tréner lesz a vendég 10 órakor, akivel volt osztályfőnöke, Jakóné Varga Erika fog beszélgetni.

Október 14-én rendezik a Németh Imre Emléknapot, mely az intézmény ismert, népszerű, neves pedagógusa emlékét, nevét őrzi. Ez a nap a diákoké, szakmavetélkedők keretében próbálhatják ki egymás szakmáit, ezen kívül, sport és ügyességi versenyek is várnak rájuk, de lesz katonai bemutató, részeg szemüveg szimulátor. Rendhagyó, retró KRESZ óra is lesz, ahol az elmúlt évezred, ma is működő oktatási eszközeit felhasználva vezeti be a résztvevő diákokat a közlekedés rejtelmeibe, az intézmény oktatója, Dér János. Az „Innen indultam” programsorozat keretében 10 órakor vendég lesz Csizmadia Sándor, dr Gáspár Lajos, Kutni József és Rozsnyai Sándor.

Fotó: Kossuth iskola

Október 15-én 9 órakor szoboravatásra kerül sor. A főtér mellett látható búzanemesítőket ábrázoló szobrok átkerülnek, a számukra kialakított, az iskola impozáns kertjében található szoborparkba. Érdekesség az, hogy az előkészületek részeként kialakított alapzatba a 2022. tanév kilencedikes diákjai egy időkapszulát helyeztek el, ami az év eseményeit rögzíti az utókor részére. Talán 100 év múlva valaki rátalál. A szoboravatást követően, az Orosházi Gazdakör képviselői emlékfát ültetnek el. Az érdeklődők egy iskolatörténeti gyűjteményt is megtekinthetnek a kollégium épületében.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések