Menü Bezárás

Friss agrárhírek Európából.

Franciaország: Támogatással ösztönzik a szőlőkivágást

A vörösborfogyasztás jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben és az aszályos időszakok is rontják a szőlő-bor ágazat jövedelmezőségét.

A francia borok legfontosabb exportcélpontja Kína és az USA, de mindkét országban csökkenő eladásokról számolnak be.

A francia kormány több millió eurót tervez szőlőkivágási támogatásra fordítani, amelynek keretében akár 6000 euró hektáronkénti támogatásban is részesülhetnek a gazdálkodók.

Hollandia: Novemberben tartják a választásokat

A városiak érdekeivel szemben felerősödőben van a vidéki lakosság érdekképviselete, amely a növényvédő szer-és műtrágyahasználat irreális csökkentésével szemben tiltakozik.

Várhatóan Frans Timmermans, az Európai Bizottság eddigi vezetője a zöldbaloldali-munkáspárti listát fog vezetni.

Az agrárpárt az előzetes felmérések szerint jelenleg az előkelő harmadik helyen áll, alig lemaradva a vezető baloldali-zöld koalíciótól.

Németország: 212 milliárd eurós állami klímaalapot hoztak létre

Ezzel a zöld átmenet felgyorsítására, épületfelújításra, a szén-dioxid-mentesítés és az ipar különböző projektjei számára 2024 és 2027 között biztosítanak majd támogatásokat.

Lengyelország: Választásokat tartanak októberben

A felmérések szerint a 2015 óta hatalmon lévő jobboldali, nemzeti Jog és Igazságosság (PiS) továbbra is vezet a legnagyobb ellenzéki párt, a liberális Polgári Platform (PO) előtt.

A szavazás eredménye várhatóan erősen befolyásolja majd az EU-val való kapcsolatokat és az ukrán importtilalom kérdését is.

Ukrán importkorlátozás: Sikertelen tárgyalások a lengyel és az ukrán fél között

Augusztus 2-án találkozott a lengyel és az ukrán agrárminiszter, annak érdekében, hogy rendezzék az nézeteltéréseket az ukrán export lengyel területen keresztül történő szállításával kapcsolatban, azonban a tárgyalás nem vezetett eredményre.

A lengyel fél olyan intézkedéseket javasolt, amelyek megkönnyítik az ukrán gabonafélék tranzitját az EU különböző országainak tengeri kikötőibe, mivel szerinte a szolidaritási folyosók nem működnek megfelelően.

Bizonytalan az EU-Mercosur megállapodás sorsa

Végső fázisába érkezett az EU és a dél-amerikai országokat tömörítő Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodás.

A dél-amerikai országok azonban tiltakoznak az ellen, hogy velük szemben is alkalmazni kellene az EU növényegészségügyi és állatjóléti előírásait.

A tiltakozás mögött az is áll, hogy Kína komoly szereplőként jelent meg Dél-Amerikában.

Így az ottani államoknak már nincs is akkora szükségük az EU biztosította kereskedelmi lehetőségekre.

Kapcsolódó bejegyzések