Menü Bezárás

Az új sztár a jalapeno, még egy receptet is mutatunk

Megérkezett a szezon, nagy erőkkel szedik a jalapeno paprikát a Winners Garden fóliáiban. A zöld érettségi fokú és a piros érettségi fokú paprika iránt is nagy a vásárlói igény.

Mint Vincze Attila, az orosházi Winners Garden egyik tulajdonosa elmondta, a magyarországi nagy chili-bumm a 2010-es évek elejére tehető. Ekkor jelentek meg nagy számban az addig csak szűkebb körben ismert chili paprikák és egyre többen kezdtek ezek termesztésével, feldolgozásával foglalkozni, különféle szószokat és egyéb termékeket előállítani.

A Winners Gardenben is nagyon sokféle egzotikusnak számító paprika terem. Legnagyobb arányban a jalapenot termelik. Mint megtudtuk, nem találomra ültetnek tavasszal, az itt termő paprika mintegy 80 százalékának már előre meg van a gazdája.

A zöld és a piros érettségi fokú jalapenot szedés után csomagolják és szállítják (Fotó: Somogyi Martin)

– Ezt a mexikói eredetű paprika igen népszerű manapság a magyar piacon is. Két fajta érettségi foknál szedjük. A zöld érettségi fokú jalapenoból fogy a több. Általában savanyúságnak, töltött, sült paprikának használják, de a sok salsa alapanyaga is. Érdemes megkóstolni. Enyhén csípős és nagyon gazdag ízvilággal rendelkezik. Egyre növekszik a kereslet a piros éretten szedett paprikánk iránt is. A miáltalunk készített szószokban, mártásokban is jelentős mennyiséget használunk. Szószainkat nem paradicsommal készítjük, hanem pirosra érett jalapenot dolgozunk fel, ez adja több szószunk alapját – avat be Vincze Attila termelő.

Akik esetleg nem kóstolták volna még, azok számára következzék egy egyszerű, de nagyon finom, jalapeno felhasználásával készülő étel receptje. Íme a Jalapeno poppers:

Hozzávalók:

8 db jalapeno paprika (zöld), 125 g krémsajt, 5 dkg cheddar sajt, 1 kk bors, 1 kávéskanál só, 3 tojás, 15 dkg finomliszt, 20 dkg zsemlemorzsa, és 6 dl napraforgó olaj.

Elkészítés:

A jalapenokat megmossuk, és éles késsel félbe vágjuk. Kisebb, éles szélű teáskanállal kivájjuk a magokat és a fehér részeket. A cheddart lereszeljük, összekeverjük a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. A krémet kiskanállal beletöltjük a fél jalapenokba. A lisztet, a zsemlemorzsát és a felvert tojást egy-egy kistányérba tesszük, és klasszikus módon bepanírozzuk a jalapenokat. 10 percig pihentetjük, majd még egyszer bepanírozzuk, hogy biztosan ne folyjon ki a sajt, és ropogós legyen. Felforrósítjuk az olajat, és adagonként kb. 4 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal fogyasztjuk.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések