Menü Bezárás

Magtárban a békési gabona: jók az orosházi eredmények

Hétfőn megtartotta záró ülését a Békés Vármegyei Aratási Koordinációs Bizottság. Az ülésen egyebek mellett elhangzott, hogy a megye gazdái a múlt héten befejezték a gabona betakarítás munkálatait.

Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Békés Vármegyében 106693 hektárról összesen 554804 tonna búzát takarítottak be. Ez hektáronkénti átlagban 5,2 tonnát jelent, ami a tavalyi aszályos év terméséhez képest 1 – 1.2 tonnával jobb eredmény. Az őszi árpa ugyancsak 5,2 tonnás hektáronkénti átlaggal került a magtárakba. 45677 hektáron 237520 tonna termett. A búza esetében a betakarítás vége felé jobb termésátlagokról érkezett jelentés, továbbá a minősége is kedvezőbben alakult, kb. 60-40 % az étkezési búza javára.

Ami az árakat illeti: jelenleg az őszi árpa 40.000-45.000 Ft/t áron, az őszi búza, minőségtől függően 55.000-62.000 Ft/t áron mozog. A bizottság véleménye szerint a gabonák jó részét értékesíteni kell ahhoz, hogy ne legyenek a napraforgó és kukorica betakarításakor raktározási problémák.

Békés Vármegyében végeztek a gazdálkodók a gabona betakarításával (Fotó: Horváth Bence)

Tűzesetek

A bizottság ülésén szó esett az aratás közben keletkezett kisebb tüzekről is. Ezzel kapcsolatban a szakemberek megállapították, hogy a mezőgazdasági gépeken elhelyezett tűzoltó készülékek a gépek védelmére elegendőek, de a tarlótüzek korai szakaszában történő megfékezésre nem. A kérdésben egy javaslat is született, melyet a gazdálkodóknak érdemes megfontolni. Ilyen fejlesztés a gépeken, az orrsúly helyére felszerelhető permetező egység lehet. Egy-egy ilyen egység 500-1000 liter vizet, permetezőanyagot, folyékony műtrágyát tárol. Ha a betakarítás időszakában ezek az orrsúly tartályok vízzel lennének feltöltve, akkor a kezdeti tüzek oltására hatékonyabban alkalmazhatóak lennének, mint a tűzoltó készülékek.

Az orosházi földek jobban teljesítenek

Megkérdeztük városunk két mezőgazdasági nagyüzemét, hogy a megyei adatokhoz képest milyen számokat produkált náluk a betakarítás. Szollár Szabolcs, a Vegetáció Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal termett több gabona.

– A gabonák a tavasz folyamán nagyon szép képet mutattak. A várakozásokat azonban nem teljesítették be. A mi cégünknél a búza 6,5 tonnás hektáronkénti eredményt hozott. Ez túlnyomó többségben Euro- és malmi minőség. Az árpát körülbelül 6 tonna/hektár hozammal tudtuk betakarítani – sorolta az ügyvezető.

Az Orosfarm Zrt.-nél is hasonló számokat hallottunk. Dominkó Norbert ügyvezető elmondása szerint az árpát 6,4 tonnás hektáronkénti hozammal tudták betakarítani. A búza kicsit kevésbé sikerült, mint a szomszédban, 6 tonnát adott hektáronként és körülbelül fele-fele arányban euro- és malmi minőség.

A szalma betakarítási és a tarlóhántási munkák még javában zajlanak a vármegye földjein. A gazdák részére a következő nagy nekirugaszkodás a kukorica és a napraforgó betakarítása lesz.

Forrás: Oroscafe

 

Kapcsolódó bejegyzések