Menü Bezárás

Arany és ezüst minősítést nyertek a vásárhelyi Mezőgazdasági Karos Szabina sajtjai

A Magyar Ízek Versenyére nevezett be Szilágyi Szabina, a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar többszörös díjas mesterdiplomása, aki éppen egy éve, hogy létrehozta Bociország kistermelői vállalkozását. Ez volt az első szakmai megmérettetése, mióta lelkesen készíti a finomabbnál finomabb sajtokat, és örömkönnyek között fogadta a hírt, hogy füstölt tökmagos és a „Szabina kedvence” fantázianévre hallgató sajtja arany és ezüst minősítést kapott a szakmai zsűritől a neves, országos megmérettetésen.

Szabinával már tavaly is készítettünk interjút, amikor úgy döntött, kistermelőként próbálja ki magát a sajtok világában. Az egyébként orosházi lány már akkor is tele volt tervekkel, szorgosan munkálkodott, és mára már a kezdeti 5 ízhez képest 14 ízesítéssel vásárolhatunk tőle sajtot. Meg tejet is, és túrót, egyébként.

„Az egyik kedves vásárlóm hívott fel az egyik nap, hogy hallott a Magyar Ízek Versenyről és szerinte neveznem kellene. Kiderült, hogy a nevezni kívánt sajtból/sajtokból 10 kóstolómintát, illetve egy egész sajtot kell elkészíteni és eljuttatni Nyúlra. Rövid volt az idő a nevezésig, de gondoltam megpróbáljuk, mit veszíthetünk? Azonnal tudtuk szinte, hogy a „Szabina kedvencét” és a füstölt tökmagost fogjuk nevezni a megmérettetésre. Május elején kerültek elküldésre a minták. Izgatott voltam, miként alakul majd az eredményhirdetés, hiszen még csak egy éve nyitottuk meg a Sajtműhelyünket” – mesélte hírportálunknak Szilágyi Szabina, a Bociország Sajtműhely tulajdonosa.

Kérdésünkre felelve elmondta, sajtjaik egy féle technikával készülnek, csak természetes anyagok hozzáadásával. A kezdetek óta igencsak kiszélesedett az ízpalettájukk, a kezdeti 5 ízhez képest, ma már 14 ízesítés szerepel a listán, amit szeretnének a jövőben bővíteni is. Ezen egyébként meg sem lepődtünk, Szabinát régebb óta ismerjük, sokszor írtunk már hallgatói léte alatti sikereiről, díjazásairól, egy ambíciózus, tehetséges, mindig a jobbra, fejlődésre törekvésen forog az agya, és rendkívül szorgalmas is.

Szabina kedvence sajt

A nevezett és elismerésben részesülő sajtokkal kapcsolatban megtudtuk, a füstölt tökmagos sajtjukat nagyon sokan kedvelik, de mégis óriási meglepetésként érte Szabinát, amikor elhangzott az élő eredményhirdetésen a videóban, hogy arany minősítést szerzett.

„Fantasztikus volt, sőt hozzáfűzésként hozzátette, aki felolvasta az eredményt és kóstolta is a sajtot, hogy nagyon jó volt, az ő megfogalmazása szerint „ez egy mese volt”. ” – mesélte örömmel Szabina.

„A Szabina kedvence azonban megosztó lehet, mivel ízesítésként kaliforniai paprika, lilahagyma, fokhagyma, darált csípős paprika, kapor és petrezselyem is kerül bele. A zöldségek kavalkádja igencsak megoszló véleményeket ébreszt az emberekben, de akik eddig megkóstolták, pozitív csalódásként élték meg. Megmondom őszintén, nekem ez a kedvencem, ezért is viseli ezt a nevet, nagyon örültem, hogy ezüst minősítést nyert” – tette hozzá az orosházi kistermelő.

„Az eredményhirdetés hallatán könnyes lett a szemem, büszke vagyok az elmúlt 4 évünkre. Üsző borjúkból teheneket neveltünk, sajtműhelyt nyitottunk, és most országos védjegyet szerzett az egyik termékünk. Hihetetlen örömmel tölt el, hogy ezt elértük a családommal, hogy mindvégig kitartottak mellettem és az álmaim mellett. Doktori kutatásomban a szarvasmarha-ágazatot vizsgálom, azon belül pedig a kistermelői tevékenység, a rövid ellátási láncok felé orientálódok” – mondta még el.

1 éves a Bociország!

Azt is megtudtuk, a Sajtműhely megnyitása óta eltelt évben rengeteg embert ismert meg, és jó érzés számára, hogy mennyien dícsérik a munkájuk gyümölcsét. A mostani arany és ezüst minősítés pedig elképzelhetetlen siker számára, ami hatalmas erőt ad neki a továbbiakban.

Jövőbeli terveivel kapcsolatban Szabina még azt is megosztotta hírportálunkkal, hogy szeretne minél több ízesítést kipróbálni/bevezetni. Egyúttal megköszönte a rengeteg munkát, bíztatást és segítséget a szüleinek, illetve azoknak, akik hisznek bennük és abban, hogy jó az, amit csinálnak.

Aki kicsit is ismeri Szabinát, tudja, hogy imádja az állatokat, így aztán nem volt meglepő az sem nekünk, amikor interjúnk során külön kitért szeretett teheneire is, mert szerinte nekik is köszönhető a siker: „Nagyon büszke vagyok a tehenekre, akiket borjúkoruk óta nevelünk, nálunk vált belőlük tehén. Hiszen nélkülük, és az általuk termelt kiváló minőségű tej nélkül nem készíthetnénk ilyen „mese” sajtot.”

Szabina arany minősítésű tökmagos-füstölt sajtja

Szabina füstölt tökmagos sajtja egyébként az arany minősítés mellett az össztermékek között – ahol ezer pontot lehetett elérni – 968 pontot kapott, ezzel a második! legtöbbet elért termék lett a versenyben.

Szerkesztősgünk szeretettel gratulál Szabinának és a Bociországnak, csak így tovább és biztosak vagyunk benne, hogy még hallunk – és írhatunk – a sikereikről!

Forrás: promenad24.hu

Kapcsolódó bejegyzések