Menü Bezárás

Élelmiszer-előállítók Kárpát-medencei ünnepének volt házigazdája Orosháza

Kackiás bajszú verklistől volt hangos Orosháza belvárosa szombaton délelőtt. Kádár Ferkó fotószínháza körül is nyüzsögtek az emberek, a kistermelői sátraknál folyamatosan kóstolhatták Békés vármegye, Dél-Békés és a határon túlról érkezett termelőknek a portékáit a kíváncsi látogatók. A Kárpát-medence ünnepe program keretében ez a nap a 16. Hagyományok-Ízek Fesztiváljáról szólt a Petőfi Művelődési Központban, az Árpád kertben, a katolikus templom előtti téren. Kihirdették a pálinka- és párlat, szörp- és lekvár, valamint a szárazkolbász versenyek eredményeit is.

A Kárpát-Medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) megalakulásának a 10. évfordulója alkalmából rendezvénysorozatot szervezett a hétvégére Kárpát-medence ünnepe néven.

A szombat reggeli istentisztelet után néptáncosokkal a menet élén, az Árpád-kertbe vonultak a rendezvény megnyitójára a résztvevők. Orosháza polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, ez a rendezvény méltó ünnepe ételnek, italnak, az összetartozásnak, a magyar vidéknek.

– Van mire büszkének lennünk: arra, hogy Orosháza ad otthont a magyar paraszti gasztronómia ünnepének. A mai nap egy jókora terített asztal, amikor a mi nagy családunkkal, a határon innen és túlról, az egész Kárpát-medencéből érkezett vendégeinkkel egy asztalhoz ülünk és meghallgatjuk egymást. Fontosak ezek a találkozások, fontosak ezek az ünnepek – fogalmazott a városvezető.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) elnöke gratulált a vendéglátóknak, a gazdakörnek, akik 16. alkalommal is nívós programsorozattal készültek.

– Ez a nap remek lehetőség, hogy a gazdálkodók, az élelmiszer-előállítók megmutathassák, mire képesek. A három napos eseménysorozat egyik állomása a mai, de 10 éve egy elképzelés megfogalmazódott, egységgé fogtuk össze a Kárpát-medencei gazdatársadalmat. Olyan fórummá szerveződtünk, ami kiválóan működik. A formális kapcsolatokon túl baráti együttlétekké vált. Felhívjuk a figyelmet, hogy összetartozunk, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer. Őseinktől örökölt tudást visszük tovább. Ezek a termékek most megmérettetnek. A háztáji, kézműves termékek reneszánszukat élik. A vidékfejlesztési programba sok pénzt fektetett a magyar kormány az EU-s források mellett, ami lehetőséget is ad arra, hogy az érintettek gazdasági eredményeket tudjanak felmutatni – mondta az elnök. Brlázs Róbert, a gazdakör elnöke a nap lényegét úgy összegezte: a Kárpát-medence kinyitotta a kincsesládáját, elhozták ide azokat a termékeket, amiket a legjobb tudásukkal, a legjobb minőségben készítettek a gazdák.

– Idei versenyünk a Kárpát-medence gazdálkodói által készített párlatok, pálinkák, száraz kolbászok, szörpök és lekvárok reprezentatív eseménye is, hiszen határon innen és túlról is kaptunk nevezéseket. Úgy gondoljuk, ez is erősítheti az orosházi, Békés vármegyei emberek és a határon túli magyarság kapcsolatait – emelte ki a házigazda.

Emlékfát is ültettek az Árpád-kertben, ami reprezentálja a 10 éve útjára indított orosházi kezdeményezés sikerét.

Forrás: Beol

Kapcsolódó bejegyzések