A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elektronikus felületén az egységes kérelem június 9-i beadási határidejét követően, a hónap második felében élesedik az elektronikus gazdálkodási napló (eGN), amelynek az új támogatási rendszerben résztvevő mezőgazdasági gazdálkodóknak kötelező vezetnie – mondta Várszegi Gábor, a Nébih Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója szerdán az Agroinform.hu-nak az új eGN részleteit bemutató, közel 1500 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.

Az adatok és a digitalizáció jelentősége

A rendezvény bevezetőjeként elhangzó köszöntőjében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke kiemelte: „A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a megfelelő alkalmazkodásnak mind a változó környezethez, mind az uniós követelményekhez. Ebben a folyamatban kiemelt értéke van az adatnak, amely önmagában is érték, de igazi értékké csak rendszerezve és hasznosítva válik. Fontos, hogy az elektronikus gazdálkodási napló most bevezetendő rendszeréből mind a döntéshozó, mind a gazdálkodók (a tőlük származó adatok feldolgozott formában való visszaáramoltatása révén) profitálni tudjanak.”

Jelenleg a rovarölő szeres kezelések vezetése kötelező naprakészen szántó esetén – Fotó: Shutterstock

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese azzal biztatta a gazdálkodókat, hogy bár most bonyolultnak tűnik a rendszer, idővel egyszerűsödni fog az adminisztráció. “Küzdelmes időszak vár ránk, de a NAK is mindent megtesz azért, hogy a nehézségeken átsegítse a gazdákat” – mondta Papp Gergely.

Várszegi Gábor és Nagy Norbert előadása – Nébih

Várszegi Gábor elmondta, hogy az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése uniós előírás alapján történik, célja a Közös Agrárpolitika, a kapcsolódó hazai és EU-s szakpolitikák, programok céljainak értékelése, valamint új támogatási irányok alátámasztása. Az innen kinyert, feldolgozott és elemzett adatok a hatósági beavatkozások hatékonyságát is jelentősen növelhetik. A gazdálkodók számára pedig fontos előnye, hogy lehetőséget biztosít számukra az általuk végzett növénytermesztési események és állattenyésztési tevékenységek folyamatos nyomon követésére.

Az eGN bevezetése a gyakorlatban nem ró jelentős többlet adminisztrációs terhet a gazdálkodókra, a növénytermesztés oldalán például az eddigi adatszolgáltatási kötelezettséget egységesíti. Így a gyakorlatban kiváltja a különféle formában és határidővel előírt adatszolgáltatási kötelezettségeket: a gazdálkodási naplót, a nitrátadatlapot, illetve a külön vezetett permetezési naplót is.

A KAP Stratégiai Tervben az eGN vezetése a következő jogcímek esetén kötelező:

  • AKG
  • ÖKO
  • agroökológiai program (AÖP)
  • Natura 2000
  • Zöldségnövény-termesztés
  • Szemes fehérjetakarmánynövény-termesztés
  • Agroökológiai földhasználat-váltást ösztönző kifizetés
  • Erdő-genetikai többéves kötelezettségvállalás
  • Erdő-környezetvédelmi többéves kötelezettségvállalás

Mint ismeretes, az eGN kialakításának első lépéseként a rovarölő szeres kezelések 24 órán belüli rögzítése a 10 hektár feletti összterületen gazdálkodók számára már január elseje óta kötelező. A 2023-as év további gazdálkodási adatainak betáplálására a teljes eGN június második felében várható élesedését követően 2024. január 31-ig van lehetősége a gazdálkodóknak. Várszegi Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet a folyamatos rögzítés fontosságára, egyrészt az adatok pontosságának biztosítása érdekében, másrészt az adminisztrációban résztvevő szereplők januári túlterhelésének megelőzése érdekében.

Az eGN digitális formában történő vezetését biztosító ingyenes felület a NÉBIH oldalán keresztül érhető majd el június második felétől, ügyfélkapus bejelentkezéssel.

Az Agroinform.hu webináriumán gyakorlatban is bemutatta Nagy Norbert, a Nébih szakreferense a gazdálkodási napló vezetését, a gazdálkodásra vonatkozó adatok és a növényvédő szeres kezelések rögzítését.

Az előrejelzés szerepe a permetezés tervezésében

Az előrejelzés szerepe a permetezés tervezésében című előadásában Lécz István, az FMC-Agro Hungary Kft. területi szakmérnöke az FMC ingyenesen letölthető applikációjának (Arc™ farm intelligence) gyakorlati alkalmazásáról beszélt, melynek nagy szerepe lehet például a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésben. “A permetezést meg kell, hogy előzze az előrejelzés” – hangsúlyozta Lécz István.

Az applikációnak köszönhetően nyomon követhető a rajzás, ezáltal könnyebb a védekezést megtervezni. Minden nap az aktuálisan elkészített fénykép alapján beazonosítja a kártevőt. Ha az applikációban bejelöljük, hogy hol vagyunk, akkor az adott területen található csapdákra fog fókuszálni, pontosan megállapítható, hogy mekkora a kártétel. 2023-tól bővültek a funkciók: időjárási adatokat tettek be az applikációba, csapdaszinten követhetőek a kártevők és az FMC területi képviselőit is el lehet érni az applikáció üzenetközpontján keresztül.

AgroMAP digitális térképalapú elektronikus gazdálkodási napló

Nagy Edina, DAS-GEOD Kft. képviseletében mutatta be az AgroMAP szoftvert, amely közvetlen kapcsolatban van a Nébih elektronikus gazdálkodási naplójával. Mint mondta, minden gazdálkodónak (10 hektár alatt is) kötelezettsége van a gazdálkodási napló vezetésére.

Fontos előnye ennek a szoftvernek, hogy ha például egy szaktanácsadó 40-50 gazdálkodónak végzi az adminisztrációt, akkor ebben a rendszerben egyszerűebben tudja kezelni az ugyanolyan agrotechnikai műveleteket. A szoftver segítségével lehetőség van tápanyag-gazdálkodási terv készítésére is, illetve a felhasználók rendelkezésére áll egy dokumentumtár is az AgroMAP-en belül, ahol például számlákat és képeket is lehet tárolni.

Kérdések és válaszok