Menü Bezárás

Magyarok Kenyere Program

EZ A PROGRAM AZ ÖSSZETARTOZÁSRÓL SZÓL! –
KÖZÖS IMÁDSÁGGAL VETTE KEZDETÉT A 2023. évi KÁRPÁT-MEDENCEI BÚZASZENTELŐ ÜNNEPSÉG
A Kárpát-medence gazdálkodói május 20-án a felvidéki Hanva településen, az anyaországtól elszakított, magyar lakta területen gyülekeztek, és újra hitben, szeretetben lehettek együtt az ünnepnapon, s anyanyelven hallgathatták Isten igéjét, s együttesen kérték áldását.
Az ünnepi alkalom ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyen Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese, Lisák Viktória, a rimai evangélikus esperes és Bize Norbert, Abafala katolikus plébánosa szolgált.
Az eseményen ünnepi beszédet mondott: Patasi Ilona a Agrárna komora Slovenska – AKS elnökasszonya; Kopasz József a Csemadok alelnöke; Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke; Forró Krisztián a Szövetség elnöke; Papp Zsolt György az Agrárminisztérium helyettes államtitkára; Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.
A búzaszentelő eseményre a falu határában, a közeli búzatábla mellett került sor, ahol ugyancsak az egyházi méltóságok mondtak áldást. Az ünnepi menetet a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület lovasai vezették Varga Gábor irányításával.
Az eseményen közreműködött a Csemadok tornaljai Andante kórusa, a hanvai Tompa Mihály Vegyes Kar, Nagy Eszter Réka szavalattal, Ferenc Veronika énekkel, Agócs Sándor tárogatóval, a jó hangulatot a hanvai Thomasz Band biztosította. A rendezvény hivatalos része a Himnusszal vette kezdetét és a Boldogasszony anyánk régi magyar himnusszal zárult. Az ünnepi ebédet a gazdák katlanban készült finomságokkal biztosították.
Az ünnepi ebéd keretében nyilvánosan mondott köszönetet Jakab István Juhász István helyi gazdálkodónak, az Agrárius Kft. vezetőjének, hogy helyet és segítséget biztosított a kárpát-medencei gazdák kiemelt eseményéhez.
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és bagett
Fotó: Demeter Dávid
Forrás: Facebook

Kapcsolódó bejegyzések