A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót
vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.
A rendezvény napjai alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka van a figyelem
középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem
képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül.
A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2023 Nemzetközi
Pálinka és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a
szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Természetesen nevezni lehet határon innen és túl
is, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából
és még Izraelből is.
A verseny céljaként több szempontot is meghatároztak a szervezők Adamik Anikó és Lovassy
György versenyigazgatók vezetésével:
• a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése
• a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése
• a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok értékelése, minőség javítása, a termelők saját
eredményeinek közlésén keresztül
• a minőségi pálinkát főző kereskedelmi főzdék, a bérfőzetők, és a magánfőzők
munkájának szakmai elismerése
• egy kiemelt társadalmi esemény létrehozása, amely a pálinkás társadalmat kívánja
összefogni, és támogatni emberi kapcsolatok és szakmai tapasztalok révén
A minták beküldésének határideje 2023. április 14. péntek 18.00 óra.
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Brillante – 2023 menüpontban történő
regisztrációval lehet.
Az indulóknak a kereskedelmi főzdék esetében 3×0,35 vagy 2×0,5 liter, bérfőzető és magánfőző
kategóriában fajtáként minimum 1×0,35 liter versenymintát kell beküldeniük. Amennyiben
aranyérmes lesz az indított tétel, és részt kíván venni az ünnepélyes eredményhirdetésen a
nevező, abban az esetben a kiírónak joga van a beküldött mintán túl még egy üveggel bekérnie.
Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat.
A nevezési díj kereskedelmi főzdék esetében:
1-4 minta: 5.000 Ft+áfa vagy 20 EUR mintánként
5-9 minta: 4.500 Ft+áfa vagy 18 EUR/ mintánként
10 minta felett: 3.500 Ft+áfa vagy 14 EUR/ mintánként.
A nevezési díj magánfőző és bérfőzető kategóriában:
1-4 minta esetén bruttó 5.000 Ft vagy 15 EUR mintánként,
5-9 minta között bruttó 4.500 Ft vagy 14 EUR mintánként,
10 minta felett 3.500 Ft vagy 11 EUR.
Újdonság az idei esztendőben és könnyebbséget is jelenthet számos nevezőnek, hogy a
versenytételeket már 3 helyszínen lehet leadni az országban:
1. Személyesen, futárszolgálattal vagy postai úton:
Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.
5600 Békéscsaba, Szarvasi út 79. (Kápolna utca és Szarvasi út sarkán, Bora Italkereskedés
emeleten található szervezőiroda), vagy
2. Személyesen:
Adamik Anikó
2481 Velence vagy 8154 Polgárdi
Tel.: +36 20 222-11-65 (telefonon előre egyeztetett időpont és helyszín)
A versenyre beérkező párlatokat 2023. április 21. és 22. között szakértő zsűri bírálja Lovassy
György és Adamik Anikó verseny igazgatók vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben.
A zsűri tagjai nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül kerülnek ki a
versenyigazgató felkérése alapján.
A számítógépes adatbázisra építve, a versenyigazgató ütemezésére kapják meg a tételeket a
bírálók. A verseny menete kizárja, hogy egy zsűritag általa készített, vagy érdekeltségi körébe
tartozó termékmintát kapjon bírálatra.
Minden mintát egyszerre 5 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Ha az 5-ből 4
ember véleménye megegyezik – azaz van bizottsági konszenzus, ami legalább 2 gyorskóstoló
értékelésével, akkor a minta értékelése befejeződött. Amennyiben nagyobb az eltérés, a minta
a csúcs zsűrihez kerül, ahol újabb 2 fő értékeli. A döntést a csúcs zsűri hozza meg.
A zsűri a mintákat 100 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a
termékről. A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan a zsűritagok
által, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence verseny részére kidolgozott
egyedi számítógépes szoftver segítségével történik.
Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés
követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2023. május 27-én kerül sor Gyulán, a lehető legnagyobb
sajtónyilvánossággal.
A díjátadón lehetőséget kívánunk biztosítani az aranyérmes termékek megismerésére, szakmai
tapasztalatcserére.
A kiírt fődíjak:
Legjobb Kereskedelmi Pálinka
Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde
Legjobb Magánfőzött Párlat
Legeredményesebb Magánfőző
Legjobb Bérfőzetett Párlat
Legeredményesebb Bérfőzető
Legeredményesebb Bérfőzde
A Legjobb Kereskedelmi Pálinka, a Legjobb Bérfőzető és a Legjobb Magánfőző címért
versengők tetszőleges mintaszámmal nevezhetnek, de a nagydíjért folyó versengésben csak az
alábbi kategóriákban egy-egy, a legnagyobb pontszámot kapott termékük vehet részt:
• Kajszibarack (133-es kategória))• Szilva (135-ös kategória)
• Almatermésűek termékcsoport (111,112,113,114- es kategóriák)
• Szőlő- és törkölypálinka termékcsoport (141 és 142-es kategória)
• Bogyós és vadon termő gyümölcsök (121,122,123,124,125,126,161-kategóriák)
• Fenti kategórián kívüli bármely kategóriában benevezett termék
A fődíjak mellett champion, azaz kategória győzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz
minősítéseket is kiosztanak a szervezők.
Szintén nagydíjat kap az év gyümölcséből készült pálinka vagy párlat, amely a Legjobb Meggy
Pálinka/Párlat címet viselheti majd.
A versenyfelhívással kapcsolatos folyamatos információk a
www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon érhetők el, illetve Adamik Anikó is várja
érdeklődéseiket az alábbi elérhetőségeken:
Mobil: +36 20/222-11-65
E-mail: szervezes@gyulaipalinkafesztival.hu
Forrás: www.gyulaipalinkafesztival.hu
Versenyszabályzat itt elérhető.