Menü Bezárás

A Kossuth Rádió vendége volt Jakab István, a MAGOSZ elnöke

A Kossuth Rádió vendége volt Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki az interjúban kiemelten foglalkozott a gabonapiaci helyzettel:

Nem véletlen az Európai Unió hajthatatlansága, hiszen az ukrán mezőgazdaságban jelen vannak az amerikai és a nyugat-európai nagy befektetők is.

Egy uniós döntés alapján korlátlanul és vámmentesen hozhatják be a gabona mellett a hústermékeket, a mézet, a lisztet, a tojást stb.

De eredetileg csak arról volt szó, hogy egy humanitárius folyosót biztosítanak az ukrán gabona számára az afrikai, harmadik országokba való eljuttatása érdekében.

A legtöbb esetben Románián, Szlovákián keresztül áramlik be ez az áru – már uniós termékként!

A közvetlenül vagy közvetetten beérkező ukrán import katasztrofális hatással van a magyar piacokra, hiszen nálunk a termelési költségek sokszorosára emelkedtek, míg az olcsó és bizonytalan eredetű import gyakorlatilag az önköltségi szintek alá döngölte az árakat.

Nem véletlen, hogy a legszigorúbb ellenőrzéseket rendelte el Nagy István agrárminiszter.

Őszi búzát, repcét, napraforgót gyakorlatilag most nem vásárolnak a magyar termelőktől, a betárolt készletek pedig már az idei árakat is a mélyben tartják.

Kontrollált piaci viszonyokra van szükség, így fel kell mérni, hogy mennyi ukrán gabona van betárolva hazánkban.

Nem állunk le a nyomásgyakorlással, mert Brüsszelnek is érzékelnie kell, hogy érdemi korlátozások, vámok nélkül tönkreteszik a mezőgazdaságunkat!

Az interjú teljes egészében meghallgatható ezen a linken: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2023-03-03_18-32-32&enddate=2023-03-03_19-10-02&ch=mr1

Kapcsolódó bejegyzések