Menü Bezárás

Papp István lett az év agrárembere 2022-ben

 

Immár kilencedik alkalommal szervezte meg az Agrotrend Csoport Az Év Agrárembere kitüntető díjat. A díjat 2014-ben azzal a szándékkal alapították, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett pedig a közjóért is sokat tesznek.

A szervezők 2022-ben az előző évekhez képest kis változtatással tizenegy kategóriában keresték Az Év Agráremberét. A Fenntartható gazdálkodás kategória átalakult Ökológiai Gazdálkodásra, valamint az Agrárinnováció, Agrárgépészet, Állattenyésztés, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fiatal gazda, Jövő agrárszakembere, Kertészet, Növényvédelem és a Szántóföldi növénytermesztés kategóriák sorába bekerült az Erdőgazdálkodás kategória is.

A díj fővédnöke ezúttal is Dr. Nagy István agrárminiszter volt, aki a gálán személyesen nem tudott részt venni, ezért rövid videóüzenetben köszöntötte a szervezőket és a résztvevőket.

Ezt követően az Agrotrend Csoport tulajdonosa, Mátrai Zoltán vette át a szót, s beszédében elmondta: “Szomorú év volt a 2022-es a gazdatársadalom egy részének. Ritkán tapasztalható csapadékhiány volt az ország nagy részén. Sok keserű pillanat övezte a gazdálkodást, különösen a keleti országrészben. Jó volt megtapasztalni, hogy a gazdatársadalom összefogott és például az állattenyésztőknek sokan segítségükre siettek. Talán nagydíjunk is hozzájárul ahhoz, hogy a társadalmi szerepvállalás az emberek tudatában maradhasson. “

A díj fő támogatója a Marton Genetics. A cégcsoport vezetője Sándorfy András meglátása szerint idén is rangos megmérettetés zajlott, így megtiszteltetés a rendezvény támogatása. „Komoly év áll mögöttünk,… de aki soha nem vet, az soha nem fog aratni.” „Ha az aratás a vetéssel kezdődik, akkor vetnünk kell”, ezért sok kitartást kívánt a gazdáknak.

Dr. Cseh Tibor a MAGOSZ főtitkára mesélt egy németországi kezdeményezésről, mely nem egyedülálló a világban, ahol a húsfogyasztás ellen agresszíven kampányolnak, és nem kevés ezeknek a szervezeteknek a követője. Sajnos, egyre nehezebb körülmények között kell a gazdáknak termelniük, és nem csak anyagi értelemben.

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a mezőgazdaságban alkotó embereket méltatta, a nemzedékek szerepéről a családok megtartó erejéről beszélt.

Az agrárminiszter távollétében a szaktárcát dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr képviselte. Elmondása szerint a tavalyi év nehézségeit az állattartók különösen a bőrükön érezték, a takarmány árának drágulását az aszály csak tetézte, és az idei év is sem lesz zökkenőmentes.

A 2022-es Az Év Agrárembere kitüntető díj kategóriagyőztesei:

 • Az Év Agrárgépésze 2022-ben: Dr. Hajdú József
 • Az Év Agrárinnovátora 2022-ben: Mester Károly
 • Az Év Állattenyésztője 2022-ben: Bóna Szabolcs
 • Az Év Erdőgazdálkodója 2022-ben: Tóth István
 • Az Év Élelmiszeriparosa 2022-ben: Papp István
 • Az Év Fiatal Gazdája 2022-ben: Pecznyik Béla
 • A Jövő Agrárszakembere 2022-ben: ifj. Rácz József
 • Az Év Kertésze 2022-ben: Csizmadi Imre
 • Az Év Növényvédelmi Szakembere 2022-ben: Dr. Aponyi Lajos
 • Az Év Ökológiai Gazdálkodója 2022-ben: Dr. Vad Attila
 • Az Év Szántóföldi Gazdálkodója 2022-ben: Simon László

Forrás:https://mnvh.hu/

Kapcsolódó bejegyzések