Menü Bezárás

A no-till technológia alkalmazásának előnyei és korlátozó tényezői

A no-till technológia egy olyan gazdálkodási módszer, amely során a talajt nem forgatják, nem szántják vagy ássák fel, hanem a terményeket direkt vetéssel termesztik a földön maradt vegetáció alatt. A no-till technológia alkalmazásának számtalan előnye van, de a hátrányaival is tisztában kell lenni. Most ezeket vesszük górcső alá.

A szántás nélküli gazdálkodás előnyei közé tartozik:

  • A szántás során a talajrétegek könnyen elmozdulnak és a talaj apró részecskéi elszállnak a víz vagy a szél hatására. A no-till technológia alkalmazásával a talaj fedettsége növekszik, így a talaj eróziója csökken.
  • A talaj struktúrája javul. Az állandó talajművelés során a talajszerkezet megváltozik, a talaj aerodinamikája romlik, és a talaj vízmegkötő képessége csökken. A no-till technológia alkalmazásával a talaj szerkezete megmarad, és a talaj vízmegkötő képessége növekszik.
  • A növényeknek nincs szükségük a talaj forgatására. A no-till technológia alkalmazásával a növények gyorsabban növekednek, és korábban termeszthetők.
  • A talaj természetes állapota megmarad, így a talajban élő állatok és növények száma növekszik.
  • A talaj víztartalma javul, mert a talaj fedettsége növekszik, így a talaj vízmegkötő képessége is növekszik.
  • A no-till technológia alkalmazásával a műtrágya és a permetezőszer felhasználása csökken, mert a talajban élő állatok és növények száma növekszik, így a termés minősége és a hozama is javul.
  • A talaj megmunkálására szolgáló gépek iránti igény és munkaerő igénye csökken, így a termesztési költségek is csökkennek.
  • A no-till technológia alkalmazásával a talaj szárazságtűrő képessége növekszik, így a termesztés klímaváltozással szembeni ellenállóbbá válik.
  • A talajtakarás javítja a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát, ezzel is javítva a termesztés körülményeit.
A no-till technológia alkalmazásakor a talajt nem forgatják, hanem a terményeket direkt vetéssel termesztik a földön maradt vegetáció alatt

A no-till technológia alkalmazásának ugyanakkor hátrányai is vannak. Hatékonysága a talaj típusától, a klimatikus feltételektől, a termesztendő növénytől és a termesztési gyakorlattól is függ. Az alkalmazása nehéz lehet olyan talajokon, amelyeknek alacsony a humusztartalma, vagy amelyek szegények mikronutriensekben, illetve olyan klimatikus körülmények között, amelyekben a talaj gyorsan kiszárad, vagy amelyekben a talaj víztartalma alacsony. A no-till technológia választása szintén nehézségekbe ütközhet az olyan termesztendő növények esetén is, amelyeknél magasabb a gyomnyomás, vagy amelyeknek magasabb a kártevők és betegségek elleni védekezésre való igénye.

Egy általános cikkben nehéz minden esetet lefedni, ezért fontos, hogy az egyes termesztési területek és a termesztendő növények sajátosságait figyelembe véve döntsünk az alkalmazásáról. Fontos, hogy a talaj típusát, a klimatikus feltételeket, a termesztendő növények igényeit és a termesztési gyakorlatot is kalkuláljuk bele. Ehhez a döntés előtt a talaj jellemzőit, a termesztendő növények igényeit és a termesztési gyakorlatot alaposan fel kell mérni és elemezni kell. Ezenkívül fontos, hogy a no-till technológia alkalmazása során a talaj mikrobiológiai összetételét és kémiai egyensúlyát, valamint víztartalmát és hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizzük és szükség esetén korrigáljuk.

Forrás:http://www.magro.hu

Kapcsolódó bejegyzések