Menü Bezárás

A precíziós technológia a hatékony mezőgazdaság feltétele – heti hírösszefoglaló

Generációváltás kapujában a mezőgazdaság, figyelni kell a szolgáltató szerződésmódosításra vonatkozó értesítésére, nagy területen már a havi csapadékösszeg duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt, A NAV figyeli a folyamatosan veszteségesen működő adózókat, a Kormány kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget, megkezdődik a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése. Heti hírösszefoglaló.

Soha nem látott népszerűsége lett a Kéktúrának – A járvány hatására egyre többen kaptak kedvet a kimozduláshoz. Tavaly 1320 túrázó kaphatta meg a három Kéktúra befejezése után járó jelvényeket, ami rekordnak számít. Van olyan túrázó, aki 83 évesen gyalogolta végig az 1172 kilométeres távot.

A hagyma ára is csípi a szemünket – Európában és Magyarországon is komoly hatással volt a hagymatermesztésre a 2022-es aszály, emiatt további áremelkedés érkezhet a jövőben.

Generációváltás kapujában a mezőgazdaság

Generációváltás kapujában a mezőgazdaság – 2023. január 1. napján hatályba lépett „az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény”, amely megoldási lehetőséget kínál a nemzedékváltásra a mezőgazdaságban.

Könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzésének is köszönhetően megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettsége. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a külpiacokon versenyhátrányban a külföldi cégekkel szemben.

A MÁV kedvezményes jegyet vezet be a kiemelt eseményekre – Kedvezményes, 2023 forintos vasúti jegyet vezet be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseményeire a MÁV Zrt. – közölte a társaság kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel. A kedvezményes EKF-jegy elsőként a szombati megnyitóra lesz érvényes.

Figyelni kell a szolgáltató szerződésmódosításra vonatkozó értesítésére

Figyelni kell a szolgáltató szerződésmódosításra vonatkozó értesítésére – A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt javasolja az előfizetőknek, hogy kísérjék figyelemmel a szolgáltatók szerződésmódosításra vonatkozó értesítéseit, és ha a megváltozott feltételeket nem fogadják el, a jogszabály szerinti határidőn belül élhetnek a felmondási joggal.

„Be az erdőbe!” – Az Európai Unióban felértékelődik az erdőgazdálkodás és a faipar – November végén rendezték Finnországban a New European Bauhaus kezdeményezés keretei között az európai, főleg észak-európai fenntartható fahasználati gyakorlatokkal és foglalkozó Into the Woods konferenciát.

Nem áll készen a húsevés csökkentésére a magyar társadalom – Kevésbé nyitott a magyar társadalom a húsevés csökkentésére, azonban mindinkább környezetbarát módon élne a következő egy évben – derült ki egy felmérésből.

Nagy területen már a havi csapadékösszeg duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt

Nagy területen már a havi csapadékösszeg duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt – Az ország nagy területén már a január havi csapadékösszeg duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

Kedvezőtlen tendencia a kiskereskedelem nyitása az import élelmiszerekre – A magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése is segítheti. A magyar fogyasztói és nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes, kedvezőtlen folyamat, hogy a kiskereskedelmi áruházláncok – a magyar termelők, előállítók rovására – egyre több élelmiszer-szegmensben célozzák az import növelését.

Mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut az erdőkre 2027-ig – Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

A precíziós technológia a hatékony mezőgazdaság feltétele

A precíziós technológia a hatékony mezőgazdaság feltétele – Az agrárium területén a precíziós gazdálkodásé a jövő, a hatékonyság egyik feltétele. Az a gazdálkodó, aki elmulasztja a fejlesztést, az új technológiák alkalmazását, végérvényesen lemarad a versenyben – jelentette ki Feldman Zsolt, a február 8-9-én megrendezendő PREGA Konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón.

A NAV figyeli a folyamatosan veszteségesen működő adózókat – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyeli az olyan adózók tevékenységét is, akik a bevallásaik alapján folyamatosan veszteségesen működnek, így jutottak el ahhoz a Tüzép-telephez, amely 37 millió forint bevételt titkolt el

Állatorvosok, figyelem: megújul, ezért leállt az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszer – Értékelve a tavalyi év tapasztalatait több újítást is bevezet a Nébih az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. Az állatorvosoknak a decemberi jelentéseket, az előírásoknak megfelelően, január 15-éig kellett rögzíteniük a felületen. E héttől a rendszer átmenetileg nem elérhető annak érdekében, hogy a januári adatok leadásakor már az új funkciókat is használhassák az állatorvosok és meghatalmazottjaik.

Talajaink termőképességének megőrzését szolgáló vetésváltási szabályok a KAP-ban – Sokféle lehetőséget és választást kínál az új, 2023 és 2027 közötti uniós támogatási időszakban a Közös Agrárpolitika (KAP) a magyar gazdáknak – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán este, a Csongrád-Csanád vármegyei Bordányban tartott fórumon.

Befagyott a gabonapiac

Befagyott a gabonapiac – A gazdák tömeges ellehetetlenülésére figyelmeztet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

A Kormány kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget – A kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést indokolja az is, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, hazánk megtermeli a szükségleteit.

A fenntartható növényvédelem megvalósítása a cél – Az agrárkormányzat egyetért a fenntartható növényvédelem megvalósításával, a környezeti terhelés csökkentésével, a növényvédőszer-használatból fakadó kockázatok mérséklésével, szögezte le Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán.

Megkezdődik a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése

Megkezdődik a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése – A klímaváltozás mindennapokban, de a gazdálkodásban különösen érezhető hatásai, vagy a tavalyi történelmi léptékű aszályhelyzet nyomatékosan felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy feltétlenül érdemes kockázatkezelési eszközöket igénybe venniük – mutatott rá Nagy István agrárminiszter.

Siklós Gabriella: lassú apadás várható a mostani árhullám után – Rendkívüli mennyiségű eső esett az elmúlt napokban, a csapadék több helyen áradásokat okozott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arról beszélt, hogy mely folyókon van készültség és van-e olyan szakasz, ahol kritikus a helyzet. A következő hetek csapadékmennyiségét nem lehet megjósolni, hiszen a mostani mediterrán ciklon útja bizonytalan.

Uniós agrárminiszteri egyeztetés az ukrán gabonaimportról – A lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszterek megállapodtak, hogy a januári brüsszeli agrártanácson az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Vízvisszatartás: holtágak feltöltése

Vízvisszatartás: holtágak feltöltése – A csapadékos téli időszak következményeként kialakult árhullámokat kihasználva a KÖTIVIZIG működési területén 2022. decemberétől elkezdődött a holtágak vízpótlása, felkészülve az aszályos nyári időszakra írják a közleményben.

59 milliárd forint agrártámogatás érkezett egy nap alatt a gazdálkodókhoz – Ütemesen zajlik a 2022. év után járó uniós agrártámogatások kifizetése, ennek keretében a tegnapi napon 59 milliárd forintot utalt ki a Magyar Államkincstár több jogcímen a gazdálkodóknak – jelentette be Feldman Zsolt.

Hét hónapig rögzített árakon juthat földgázhoz számos intézmény – A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált, nem fix hirdetményi áron vásárló, többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-t.

Kulturális és területfejlesztési dimenziója is van a programsorozatnak – A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Forrás:https://www.agrotrend.hu/

Kapcsolódó bejegyzések