Menü Bezárás

Szorosabbra fűzte az együttműködés szálait az agrárkamara és a kormányhivatal

Megújította, megerősítette az öt esztendeje kötött partnerségi szerződését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága és a Békés Megyei Kormányhivatal. A Kondoroson megtartott ünnepi rendezvényen idén első ízben adták át a két szervezet által alapított „Békés Megye Agráriumáért” elismerő okleveleket.

 

Az egyik legjobb döntésünk volt, hogy 2017 márciusában együttműködési megállapodást kötöttünk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságával, amely az egész megye gazdatársadalmának javát, s ez által a vidék fejlesztését, a megye népességmegtartó erejének növelését szolgálja. Nekünk az agráriumot sújtó idei rendkívüli aszálykár enyhítésében való részvétel nem lehetőség, hanem állapotbeli kötelezettségünk – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. Az együttműködés megerősítése a jövőnek szól, hiszen 2023-27 között újabb támogatási ciklus kezdődik a közös agrárpolitikában. A felkészültség, az időszerűség és a gyorsaság a gazdálkodóknak aranyat ér, éppen ezért továbbra is működtetjük az agrár- és vidékfejlesztési gyorsinformációs rendszert. Békés megyéből 13.137 gazdálkodó mintegy 450 ezer hektárra igényelt támogatást, a beérkezett egységes kérelmek kétharmadát a falugazdászok közreműködésével nyújtották be a gazdálkodók. Az előlegfizetési időszakban, november 30-áig 28 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá az agrárium megyei szereplői – ismertette az adatokat Békés megye főispánja.

 

Országosan ez 300 milliárd forintra rúgott, megyénkben fizették ki tehát előlegként a legjelentősebb összeget a gazdálkodóknak. Válságálló és fenntartható közigazgatásra és agrárgazdálkodásra van szükség. Az elismerések hiánypótló jellegűek, s Békés megye országosan élen jár e kezdeményezéssel is – tette hozzá dr. Takács Árpád főispán.

Kondoros klasszikus agrártelepülés, erős mezőgazdasággal bírunk, ezért is megtisztelő, hogy városunkban újítja meg a korában megkötött együttműködést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága és a Békés Megyei Kormányhivatal – nyomatékosította Ribárszki Péter, a házigazda település polgármestere.

 

Számunkra a megállapodás nem csak egy papír, ami mindent elbír, hanem valós, tényleges együttműködést takar. Az idei, rendkívül aszályos esztendőben is számos kérdésben sikeresen működtünk együtt a kormányhivatallal – emelte ki Kozsuch Kornél. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ Békés megyei elnöke példaként említette az aszálykár miatti helyszíni szemlék lebonyolításában nyújtott segítséget.

A gazdáknak a földbe vetett hit és a mag a cselekvést jelenti, büszkének kell lennünk a kitüntetettekre – hangsúlyozta az együttműködés fontosságát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke.

 

A megújított partnerségi szerződést Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ megyei elnöke, illetve dr. Takács Árpád főispán látta el kézjegyével.

 

Idén első ízben, de hagyományteremtő szándékkal, hat kategóriában adták át a „Békés Megye Agráriumáért” elismerő okleveleket. Az agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora részesült az elismerésben. Élelmiszeripar, gasztronómia kategóriában Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke, agrárinnováció, környezet- és természetvédelem kategóriában dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója, állattenyésztés kategóriában Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, szántóföldi növénytermesztés kategóriában Dénes József Béla, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállító-ipari osztály korábbi elnöke, míg kertészet kategóriában Pusztai József, a Medifruct Kft. ügyvezetője vehette át a „Békés Megye Agráriumáért” elismerő oklevelet.

(Békés Megyei Kormányhivatal)

Forrás:http://www.kormanyhivatal.hu

Kapcsolódó bejegyzések