Menü Bezárás

Nehéz, aszályos éve volt az agráriumnak Békésben is

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke igazgatóságuk idei munkájáról kedden délelőtt, Békéscsabán. Kozsuch Kornél az esemény keretében szántóföldi helymeghatározó készülékeket adott át Békés megyei szakképzési partnerintézményeiknek.

Békés megye termőföldterülete 562 ezer hektár, amelynek 96 százalékát a mezőgazdaság hasznosítja. Kozsuch Kornél ennek kapcsán elmondta, kukoricát közel 93 ezer, őszi búzát több mint 100 ezer, napraforgót 86 ezer hektáron, őszi árpát csaknem 31 ezer hektáron termeltek ebben az évben a megyében, ezt követi a többi növényfaj kisebb, változó termésterületekkel. A megyei elnöke kifejtette, már tavasszal érzékelhető volt, hogy a tavalyi csapadékhiány problémákat okozhat a földeken, amihez az idei évben társult egy történelmi léptékben is óriási aszály.

– Ehhez hasonló szárazságra és annak következtében bekövetkező károkra nem nagyon emlékszünk – tette hozzá Kozsuch Kornél, aki úgy fogalmazott, katasztrofális mezőgazdasági éven vannak túl, valamennyi termesztett növényfaj esetében jelentős terméskiesés mutatkozott. A kamarai elnök már július elején személyesen, Örménykút-Kardos-Kondoros határában mutatta be az aszálykárokat dr. Nagy István agrárminiszternek.

– Békés megye volt idén az országnak az a része, ahol elsőként jelentkezett és legnagyobb mértékben okozott problémákat az aszály – fogalmazott Kozsuch Kornél. A nagy meleg és kevés csapadék mellett az óriási UV-sugárzás is terhelte a növényeket. Példaként kiemelte, 2018-ban hektáronként átlagosan 9,2 tonna kukorica termett Békésen, idén egy tonna. Szólt arról, hogy a megyei aratási és betakarítási bizottság tizenkét alkalommal ülésezett, biztosítva az információk gyors áramlását és lehetőséget adva a szükséges intézkedések megtételére.

Kozsuch Kornél (középen): A precíziós gazdálkodás lehet a jövő egyik lényeges része /Fotók: Bencsik Ádám/

Kozsuch Kornél elmondta, a megyei falugazdászok több mint 159 ezer hektárra adtak be idén egységes kérelmeket. A terület nagyság tekintetében a munkatársak országosan a legtöbb, míg a darabszámot tekintve (8899) a második legtöbb kérelmet nyújtották be.

Az agrárkamra Békés megyei igazgatósága képzések és tréingek szervezésében, megtartásában is kiemelt szerepet vállalt, harminckilenc képzésükön 1333 gazdálkodó vett részt Békés megyében. A betakarítást követően folytatódott a megyében is a Magyarok Kenyere Program, amelynek egyik fontos céljaként jelölték meg, hogy az aszályos évben többen adjanak egyenként kevesebb, de összességében több búzát. Békésben ebben az évben több mint négyszázan adományozták, összesen 39 ezer kiló búzát a kezdeményezés keretében.

Négy megyei agrárszakképzési partnerintézmény kapott helymeghatározó készüléket.

A megyei elnök kitért a mezőőri szolgálatok helyzetére is. Mint kiemelte, a megyében jelenleg tizenkilenc önkormányzat tart fenn mezei őrszolgálatot, amelynek részeként negyvennyolc mezőőr teljesít szolgálatot.

Kozsuch Kornél fontosnak nevezte a fiatalokkal való kapcsolattartást, a jövő mezőgazdászainak segítését. Ennek érdekében számos olyan rendezvényen vettek részt, ahol a diákok, köztük a legkisebbek is megismerhették az agrárszakmát, az érdeklődő diákok megtudhatták, hol tudnak tovább tanulni ebben az irányban, és a kamara bekapcsolódott a pályaorientációs napba is.

Az igazgatóság segítségével a mezőfalvi Szántóföldi Napokra is elvittek fiatalokat, szakmakóstoló pályaorientációs hetet, őszi pályaorientációs programsorozatot szerveztek, és jelen voltak a megyei pályaválasztási vásáron. Emellett a NAK Békés Megyei Igazgatósága részt vesz a Békés Megyei Kormányhivatal által összeállított pályaorientációs kerekasztal munkájában is. A NAK segítségével Békés megyéből több iskola juthatott el a Szakma Sztár Fesztiválra.

Forrás:http://www.beol.hu

Kapcsolódó bejegyzések