A klímaváltozás hatására egyre több, az idei aszályhoz hasonló szélsőséges időjárási viszontagságra kell felkészülnie az agráriumnak. A hőhullámok és az aszály okozta termésveszteségek súlyossága az elmúlt ötven évben megháromszorozódott Európában. Ebben az évben nagyjából 1000 milliárd forint értékű terméskiesést okozott a szárazság, elsősorban az Alföldön, valamint a Közép-Dunántúlon.

öntözésAz öntözés lehetőségét bővítő beruházások kellenek – fotó: pixabay.com

Évtizedekre visszamenőleg rendkívülinek számít, hogy idén Magyarország importra szorul kukoricából, sőt, ha a többi szántóföldi növény hozamát vizsgáljuk, látható, hogy őszi búzából, tavaszi árpából, napraforgóból is csökkent a termésátlag az aszály miatt. A klímaváltozással összefüggő legutóbbi kutatások alapján hazánk klímája a következő években is alkalmas marad az őszi búza termesztéséhez, a kukorica esetében viszont – a jelenlegivel azonos termesztési feltételek mellett – jelentős csökkenés várható.

Sajnos ma már nem lehet pusztán a csapadékra hagyatkozni. A gazdák a következő évekre megfelelő agrotechnika alkalmazásával, vízmegtartó gazdálkodásra történő áttéréssel, szárazságtűrőbb fajták kiválasztásával, megfelelő nitrogén műtrágya alkalmazásával és az öntözés lehetőségét bővítő beruházásokkal készülhetnek” – mondta Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője.

Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetőjeZsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője – fotó: OTP Agrár

A klímaváltozás hatásait tehát csupán mérsékelni tudjuk, amelyhez több eszköz is rendelkezésre áll. A fejlesztések nem odázhatók tovább, alkalmazkodni kell a változó időjárási tényezőkhöz, és az új körülményekhez illeszkedő hosszú távú stratégiákat is ki kell dolgozni.

Az ország azon részein azonban, ahol már az elmúlt években sem volt rentábilis a kukorica termesztése, a gazdáknak várhatóan mást vagy mást is kell termeszteniük. Ebben a vetésváltási rendszerek módosítása lesz a kulcs, például a kukorica vagy épp a repce helyett kevésbé kockázatos növények jöhetnek szóba, esetleg a jelenlegi vetésszerkezetben nem található új növények, mint a – mostanában a sajtóban is sokat emlegetett – cirok.

öntözésLényeges, hogy komplex vízgazdálkodásban gondolkodjunk – fotó: pixabay.com

Kiemelten fontos, hogy komplex vízgazdálkodásban gondolkodjunk, és helyezzük agrárpolitikai fókuszba az öntözési beruházásokat, hogy egységes intézményi és szabályozási rendszer alapján születhessenek meg a vízgazdálkodási döntések. Az OTP Agrár szakértői szerint a fejlesztési erőforrások koncentrálása már 2-3 év alatt 80-100 ezer hektár öntözött terület felújítását, és 30-40 ezer hektárnyi új – eddig nem öntözött terület – víz- és energiatakarékos fejlesztését tehetné lehetővé.

Bár a korábbi évekhez képest megdrágult a beruházások finanszírozása, a fejlesztések már nem csak a gazdaságok versenyképességét javíthatják, de fenntarthatóságukat is biztosíthatják. Ráadásul az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának bizonyos forrásai a vízmegtartó gazdálkodás kialakítására is felhasználhatók, tehát ha valaki jól él a lehetőségeivel, új távlatokat nyithat számára az új támogatási rendszer. Ezek lehívásához – a pályázatírástól a teljes projekt finanszírozásig – az OTP Csoport minden segítséget megad az érintett gazdáknak.

öntözésAz Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának bizonyos forrásai a vízmegtartó gazdálkodás kialakítására is felhasználhatók – fotó: pixabay.com

Fontos emellett, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében az eddiginél is több termelő éljen a növénybiztosítások és a kockázatkezelési alapok lehetőségeivel, hiszen ezek a kárenyhítés hatékony eszközei lehetnek. Láthatóan az elmúlt évben Magyarországon is erősödött a biztosítási hajlandóság, ám még így sem éri el például az osztrák szintet.

Magyarországon elsősorban a szántóföldi növény- és zöldségtermesztők élnek a biztosítás lehetőségével, így egy adott növény összes termőterületének akár 50-70%-a is biztosítva lehet. Ezzel szemben az ültetvények esetében kevesebb mint 20% a biztosított területek aránya az összterülethez képest. Az idei, rendkívül aszályos év is bizonyította, hogy érdemes élni a biztosítási lehetőségekkel, hiszen az időben megkötött biztosítással megbízható a kártérítés.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A pénzügyi konstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát.

Forrás:http://www.agroinform.hu