Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 2022. szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlésen – a tisztújítás mellett – értékelésre került az elmúlt 4 év munkája és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is. A tisztújításon a küldöttek ismét Jakab Istvánt választották meg a MAGOSZ elnökének.

A magyar agrárium jelentősen megerősödött

A tisztújító közgyűlés kiemelt vendége Dr. Nagy István agrárminiszter volt. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdákkal összefogva kívánnak élni az ágazat történelmi támogatásával.

A nemzeti kormány politikájának köszönhetően a magyar agrárium jelentősen megerősödött és a kihívások közepette bizonyította, hogy válságálló, a magyar gazdák pedig a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására

– tette hozzá. Kifejtette, hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, de ha jól dolgozunk, együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket a magyar mezőgazdaságban. Látjuk azt is, hogy évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, melynek következményei beláthatatlanok. Magyarországon mindezek ellenére a lakosság élelmezése biztosított. Ez a tény komolyan felértékeli az agrárium szerepét – hangsúlyozta a tárcavezető.

Jakab István az elmúlt 4 év munkáját értékelte

Jakab István, a MAGOSZ vezetője az elmúlt 4 év munkáját értékelte elnökségi beszámolójában. A küldöttek által egyhangúlag elfogadott beszámolóban a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta: ez az erő a teljes körű, a teljes Kárpát-medencét legfedő összefogásból ered.

A kormánnyal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve a határon inneni és túli szövetséges szervezetekkel közösen elért eredmények között megemlítette a gazdák érdekében kezdeményezett jogszabály-módosításokat.  A jövő kiemelt feladatai közül kiemelte a vízkormányzás kiépítését, illetve a környezetvédőkkel történő párbeszéd megteremtését.

MAGOSZ

Jakab István, a MAGOSZ vezetője az elmúlt 4 év munkáját értékelte elnökségi beszámolójában – fotó: NAK

Vészterhes időkben fontos a szoros együttműködés

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az időjárási szélsőségek, az erősen vitatható uniós szabályozás, a világjárvány, a háború, az energiaválság és az emelkedő árak soha nem látott kihívások elé állítják az agrárium szereplőit. A MAGOSZ és a NAK támogatására, illetve a kormány partnerségére a jövőben is számíthatnak a gazdák, hogy legyőzzék az akadályokat, és megerősödve folytathassák tevékenységüket.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora köszöntőjében kiemelte, hogy vészterhes időkben fontos a szoros együttműködés. Megerősítette, hogy a MATE erőforrásaival segíti a MAGOSZ-t és a NAK-ot. Az agrárium csúcstechnológiájú ágazattá nőtte ki magát, ezért a jövő csak kiváló agrárszakemberekkel építhető – tette hozzá a rektor.

MAGOSZ

A köszöntőbeszédek és az elnökségi beszámolót követően a Szövetség tisztújítása következett – fotó: NAK

Megválasztott tisztségviselők

A köszöntőbeszédek és az elnökségi beszámolót követően a Szövetség tisztújítása következett, melyen újabb 4 évre Jakab Istvánt választották meg a MAGOSZ elnökének.

MAGOSZ megválasztott tisztségviselők

A MAGOSZ megválasztott tisztségviselői – fotó: NAK

A további megválasztott tisztségviselők:

Elnökségi tagok: Gubán Gyula, Rittlinger József, Kozsuch Kornél, Taskó József, Szél István, Németh Gergely, Örvendi László, Kis Norbert Ivó, Szendrei László, Hubai Imre Csaba, Dr. Balogh Zoltán, Varga Mihály, Kis Miklós Zsolt, Rácz Imre, Madarász Zoltán, Csike György, Pap György, Győrffy Balázs, Süle Katalin Elza

Alelnökök: Dr. Balogh Zoltán, Csike György, Győrffy Balázs, Hubai Imre Csaba, Kis Miklós Zsolt, Németh Gergely, Örvendi László, Papp Zsolt György, Rácz Imre, Süle Katalin Elza, Taskó József.

Az Országos Gazdasszony Tagozat elnöke: Nagyné Legény Ildikó

Az Országos Ifjú Gazda Tagozat elnöke: Papp Zsolt György

Főtitkár: Cseh Tibor András

Etikai Bizottság: Gáspár Ferenc, Doráné Gyömrei Anita, Dr. Kovács Zoltán, Obreczán Ferenc, Zsák Győző

Felügyelőbizottság: Sövényházi Balázs, Hajdú László, Kiss Józsefné, Németh Mihály, Sain Krisztián.

 

Forrás:  MAGOSZ / Sajtóközlemény