Menü Bezárás

Magyarok Kenyere: mindig lesz annyi búzája az orosházi gazdáknak, hogy a rászorulóknak segítsenek

 

Mintegy ötven orosházi és környékbeli gazda csatlakozott a Magyarok Kenyere Programhoz. Augusztus 20-ig még várják a felajánlásokat a helyi gyűjtőponton, az OrosFarm Zrt. telephelyén.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program, melyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ koordinál. Békés megye, így Orosháza is a korábbi évek hagyományait követve 2022-ben is csatlakozott.

– A kezdeményezés a magyar gazdatársadalom legnagyobb felelősségvállalása. A magyar gazdák megmutatták, hogy még egy ilyen súlyos aszályos évben is összegyűjtik a búzát és adományoznak a rászoruló, nehéz körülmények között élő családoknak. Mióta csak létezik a program az Orosháza és Térsége Gazdakör aktív tagja és felajánlója – emelte ki Brlázs Róbert elnök azon a találkozón, amit augusztus 15-én az orosházi és környékbeli adományozó gazdák tartottak.

Fotó: Horváth Bence

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen már a hónap elején megrendezték a program búzaösszeöntési ünnepségét, ám ez nem jelenti azt, hogy már lezárult volna a program. Orosházán például még augusztus 20-ig várják a felajánlásokat, a helyi gyűjtőpont – mint ahogy jó pár éve már – az OrosFarm Zrt.

– A programot egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom, nagyon szép szimbolikája van és nem utolsó sorban egy nagyon szép gesztus – fogalmazott Dominkó Norbert, az OrosFarm Zrt. igazgatósági elnöke. – A mezőgazdaságnak nehéz éve van, de nem sikerülhet olyan rosszul, hogy egy gazda pár mázsa kenyérnek való búzát ne tudjon felajánlani. Azt gondolom, akármilyen aszályos és kedvezőtlen évek következnek, a Magyarok Kenyere Programra mindig fog annyi búza jutni, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek erre nagy szüksége van – tette hozzá.

Dominkó Norbert és Brlázs Róbert (Fotó: Horváth Bence)

A Békés megyei gazdák a gyenge termés dacára, már eddig is, a tavalyinál nagyobb mennyiségű gabonát adományoztak. Brlázs Róberttől megtudtuk, hogy Orosházán előreláthatólag harminc mázsa gyűlhet össze. Hangsúlyozta, hogy számítanak további gazdák felajánlásaira is, eddig – Dávid Zoltán polgármester mellett – körülbelül ötven helyi és környékbeli gazda csatlakozott a programhoz.

Az összegyűlt terményből Tótkomlóson őrölnek majd lisztet, az adományban részesülők köréről a Békés Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága közösen határoz.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések