Menü Bezárás

Szomszédjog

Szakmai tájékoztatónk ezúttal az egymás mellett gazdálkodás szabályairól szól.

Ezeket hívjuk összefoglalóan szomszédjogoknak.

 

Mit kell tudni a szomszédjogokról?

 

Alapelv, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarna.

Ez természetesen nem jelent egyoldalú kötelezettséget, hiszen bizonyos fokig a szomszédnak is tűrési kötelezettsége van.

Az, hogy ennek hol vannak a határai, mindig az adott esettől függ (vita esetén ezt a jegyző vagy a bíróság dönti el).

Vannak viszont olyan speciális helyzetek a mezőgazdaságban, melyekre a jogszabály konkrét megoldást ad.

Ezeket mutatjuk most be.

 

Áthajló ágak

 

Csak akkor vághatjuk le a szomszéd telekről hozzánk áthajló ágakat, ha azok egyébként a területünk rendes használatát akadályozzák (pl. árnyékolnak). Fontos, hogy első lépésként fel kell őt szólítanunk az ágak levágására, azonban, ha a felszólításnak megfelelő időn belül nem tesz eleget, akkor az ő beleegyezése nélkül is levághatjuk az áthajló ágakat. Elegendő, ha egyszer felszólítjuk, nem szükséges őt többször megkeresni ezzel.

 

Átnyúló gyökerek

 

A bíróságok a birtokvédelmi ügyekben többnyire kerülik a radikális megoldásokat. Egy ügyben a felek között azért alakult ki jogvita, mert a szomszédban álló fa gyökerei felnyomták a másik udvaron lerakott burkolatot. A kárral fenyegetett telektulajdonos a fa kivágását indítványozta, de hosszas jogvita után a Kúria végül úgy döntött, hogy amennyiben a kárveszély más módon is elhárítható (pl. a kerítés nyomvonalában egy olyan védőlapleásásával, amely meggátolja a gyökérzet továbbfejlődését), akkor a fa kivágása szükségtelen és indokolatlan.

Ennek költségét viszont már a fa tulajdonosának kell állnia!

 

Áthulló termények felszedése

 

Ha a szomszéd terménye vagy gyümölcse áthullik a mi területünkre és a szomszéd elmulasztja felszedni az áthullott terményt vagy gyümölcsöt, akkor mi – a másik fél előzetes tájékoztatása nélkül is – szabadon begyűjthetjük azt.

 

A következő részben folytatjuk a szomszédjogok bemutatását.

 

Forrás: MAGOSZ

Kapcsolódó bejegyzések