Menü Bezárás

Hatalmas eső jön pénteken: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

Mediterrán ciklon kavarja fel pénteken a nyugodt időt, és vet véget a szép tavaszi időnek. Péntek reggelre a melegfronti, zárt felhőzete borítja be az eget. Délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, legkésőbb északkeletre ér oda a csapadék, itt reggel még kisüthet a nap.

Pénteken az egész országban számítani kell csapadékra, délutántól délen záporok, zivatarok jönnek. Délnyugat felől mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, éjjel a ciklon melegfronti felhőzete egyre nagyobb területet borít be. Hajnalban délen, délnyugaton elered az eső, majd egyre inkább észak felé tolódik a csapadékzóna. A melegfronti felhőzetből a legkevesebb csapadék északkeleten, a legtöbb délnyugaton hullhat. Napközben dél felől szakadozni kezd a zárt felhőtakaró, a front mögött meleg, ugyanakkor továbbra is nedves, egyúttal labilisabb levegő érkezik, így délutántól a gomolyossá váló felhőzetből dél felől egyre többfelé kialakulhatnak záporok, főként az ország déli felén zivatarok, délen heves zivatar sem kizárt.

A déli határhoz közeledve egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek akár hevesebb zivatarok kialakulásához, amelyekhez szélvihar, felhőszakadás, akár 2-3 centiméter ármérőjű jég is társulhat. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, délen 21-22 fokig is melegedhet a levegő, ugyanakkor az ország tartósabban borongós északnyugati felén néhol éppen csak meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 10 fokot. A záporos-csapadékos idő szombatra virradóan is többfelé folytatódik, majd szombat napközben egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék. A csúcshőmérséklet a hétvége első napján 14 és 19 fok között alakul, aztán vasárnapra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Forrás: AGRARSZEKTOR.HU

Kapcsolódó bejegyzések