Menü Bezárás

Egyre több húsfeldolgozó mondja fel a szerződéseit: súlyos a helyzet a sertéspiacon

Tovább fokozódik a probléma az állattartók körül, az európai és magyar húsfeldolgozók is felmondják élő szerződéseiket. Ennek oka a költségek drasztikus növekedése, ami a sertés felvásárlási árának esetében például egy hónapon belüli több mint 50 százalékos volt. Ilyen levelet még nem láttam – mondta az egyik nagy hazai sertéshúspiaci vállalkozás vezetője, a német Tönnies húsipari óriás partnereknek küldött tájékoztatójáról, amelyben a cég közli, hogy eláll érvényes szerződéseitől, valamint a piacon kialakult helyzetet az orosz–ukrán háború miatt vis maiornak tekinti.

A magyar feldolgozók is léptek, legalábbis az egyik jelentős húsipari cég március 16-án kelt levelében arról tájékoztatta partnereit, hogy az élő szerződéseikben vállalt kondíciókat nem tudja tartani, és új árlistát küld partnereinek. Mindezt arra való hivatkozással, hogy a világ nyersanyagpiacán drámai és kiszámíthatatlan fejlemények történnek, s emiatt minden termelési szintet érintő költségnövekedéssel kénytelenek szembenézni. Az orosz–ukrán háború pedig csökkenti a helyzet rövid távú enyhülésének reményét – írja a Világgazdaság.  Az elmúlt hetekben drasztikusan megemelkedett a sertés alapanyagára. A magyarországi élősertés-felvásárlási árakat is meghatározó német jegyzés február 10-én még kilogrammonként 1,2 euró volt, március 16-án már 1,85 euró, ami egy hónapon belül több mint 54 százalékos emelkedés.

Továbbá növeli a feldolgozók költségeit az is, hogy a logisztikai partnerek számára megszűnt a hatósági ár, ami az üzemanyagokban 50 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig szállítmányozók azonnal beépítették a fuvarköltségbe. A gáz és az elektromos energia költsége több mint 100 százalékkal nőtt, és a különböző segéd- és alapanyagok piacain is folyamatos az áremelés. A koronavírus-járvány által az ellátási láncokban okozott zavarok már eddig is jelentős többletköltségeket róttak a húsipari cégekre, a jelenlegi helyzet pedig tovább tetézi azt. Bár a sertéstartók helyzete némileg enyhült, de az elmúlt hónapok veszteségeit ez természetesen nem feledteti, sőt a szakmabeliek szerint sokaknál még mindig csak az önköltség körüli a megemelkedett felvásárlási ár. Több uniós tagállam, köztük Magyarország is sürgette az Európai Bizottságot, hogy a kontinensen eluralkodott sertésválság miatt rendkívüli támogatással segítse az ágazatot, de a brüsszeli testület nem hozott ilyen döntést.

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idézett elő. Ezért a nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az előző hónapban az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel egy új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Mindezek mellett csökkent a kivitel is: az AKI adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 10%-kal, 32 ezer tonnára csökkent tavaly az előző évi mennyiséghez képest. Az élősertés-behozatal ugyanakkor 4%-kal mérséklődött. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége majdnem 7%-kal, 161 ezer tonnára nőtt a múlt évben, miközben értéke csupán 2%-kal emelkedett 2020-hoz képest. A sertéshúsimport mennyisége 8%-kal több, 142 ezer tonna volt, míg értéke 8%-kal csökkent.

Kapcsolódó bejegyzések