Menü Bezárás

Hagyományokról, helyi ízekről, minőségi termékekről szólt a nap Orosházán

Orosházi hagyományok, ízek versenyre csalogatott a szombat reggeli fúvószene a piactéren. A hely gazdakör által 15 éve útjára indított gasztronómiai programot (1 év kihagyás után) nagy érdeklődés övezte. Új helyszínre hirdették, a posta melletti tér megtelt árusokkal, az Eötvös sportcsarnokban pedig reggeltől gyúrták a kolbászhúst a csapatok.

Látvány disznóvágás vonzott sok érdeklődőt, helyi termékeiket kínálták a termelők, finom sültek illata csábította a vendégeket, a hivatalos megnyitó előtt már jól haladtak a kolbásztöltéssel a csapatok. Tizenöten láttak munkához reggel, díszítették is asztalaikat.

A zsűri (dr. Miskucza Mária, dr. Danczig Erzsébet, Lugosi Gyula, Hajdúk Zoltán, Bojtor István) szemrevételezett, kóstolt és mindent jegyzetelt. A csapattagok pedig jó hangulatban anekdotáztak, viccelődtek, koccintottak. A határőr nyugdíjasok nem árulták el jó kolbászuk receptjét, a szomszédos asztalnál gyúró rákóczitelepiek csapatkapitánya, Balogh László a húsdarálót folyamatosan tekerve  mutatta be vidám csapattagjait, Piti Istvánt, Polgár Gábort, Farkasné Szász Rozit és Farkas Mihályt.

A színpadon miután felvonultak a pálinkalovagrendek tagjai, Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára a helyi kézműves termékek előállítóiról, készítőről szólt elismeréssel.

– Jó minőségű, egészséges, biztonságos magyar termékek előállítóiról is szól ez a nap. Államtitkárságunk is azért dolgozik, hogy ezeket állítsuk példaként, adjunk nekik teret. A fogyasztói kultúra sokat változott, a boltokban is előszeretettel keresik ezeket a magyar portékákat. Mert tisztában vannak azzal, hogy ilyen hozzáállással segítik a magyar gazdákat és a magyar gazdaságot.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője a legek városának nevezte a rendezvény házigazdáit.

– Orosháza a legrégebbi település, volt a legnagyobb magyar falu s mára a megye legiparosodottabb városa  és itt van a legjobban működő gazdakör. Itt működik az egyik legnagyobb járási hivatalunk. Orosháza valódi szellemi, igazgatási, ipari központ. Az itteni emberek szorgos munkájukkal azért dolgoztak, hogy gyermekeiknek jövőt biztosítsanak. Ez a rendezvény tisztelgés az elődök előtt és üzenet a jövőnek, hogy meg kell őrizni az értékeinket, a kolbász ízét, a méz zamatát, a pálinka erejét. Mindent, ami a közösségeinket előbbre viszi, az együttléteinket erősíti – mondta köszöntőjében.

Dávid Zoltán polgármester pedig a kolbászkészítés közösségkovácsoló élményéről, erejéről, hangulatáról beszélt, ami az idei rendezvény sikerének is az alapja.

Forrás: BEOL

Szerző: Csete Ilona

Fotó: Bencsik Ádám

Kapcsolódó bejegyzések