Menü Bezárás

Szándékosan terjesztették a növényvírust, nyomozás indult ellenük

A holland élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hatóság tudomására jutott információk szerint egyes termesztők úgy próbálják megóvni a paradicsomállományukat a rendkívül veszélyes ToBRFV vírustól, hogy annak „enyhének” tartott variánsával szándékosan megfertőzik a növényeket. Ez tilos és hatástalan is, figyelmeztet a hatóság.

A minap jelent meg a holland élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hatóság honlapján egy figyelmeztetés, melyben

arra hívják fel a paradicsomtermesztők figyelmét, hogy óvakodjanak a „házi módszertől”, mert az nemcsak veszélyes, de hatástalan és tilos is.

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) karantén károsítónak számít az egész Európai Unióban, ezért kötelező a védekezés a behurcolása és a terjedése ellen.

A vírus birtoklása és szaporítása ennélfogva természetesen tilos;

már a jelenlétének a gyanúját is jelenteni kell a növényegészségügyi hatóságnak. Hollandiában folyamatban van a nyomozás a növényállományok szándékos megfertőzésére szánt, gyengének mondott vírusvariáns egyik feltételezett terjesztője ellen, olvasható a közleményben.

Ezenkívül a várt hatásban sem érdemes reménykedni, mivel a „gyenge” variáns csak bizonyos körülmények között gyenge, máshol komoly károkat okozott már. A holland növényegészségügyi hatóságnak bizonyítéka van rá, hogy az illegálisan terjesztett vírusvariáns már magától is terjedni kezdett, és nem éppen gyenge tüneteket idézett elő.

Ahol kimutatják, és bebizonyosodik a szándékos terjesztés, ott bűnügyi nyomozást kezdeményeznek, olvasható a közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó bejegyzések