Menü Bezárás

Folyamatosan fejlődik a hazai mezőgazdaság a támogatásoknak hála

Az Agrárminisztérium a vidékfejlesztési program keretein belül folyamatos pályázati lehetőségekkel biztosítja a hazai mezőgazdaság fejlődését és segíti a gazdákat. A hét legfontosabb híreit foglaltuk össze.

A tiszta környezetre hívja fel a figyelmet a Smartbin kezdeményezés – Amikor a környezetvédelemért dolgozunk és fiataljaink kezdeményezéseiben láthatjuk megvalósulni környezetvédelmi céljainkat, akkor értelmet nyernek ez irányú törekvéseink – mondta az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken Székesfehérváron, az önkéntes szemétszedési akció eseményén.

Fejlesztésbe fog a gyulai Házi-Hús Kft. – Több mint negyedmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a gyulai székhelyű Házi-Hús Kft. A vállalat a beruházáshoz szükséges összeg felét az Irinyi Terv keretében megvalósuló Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program támogatásából nyerte el.

Rendkívüli támogatást kapnak a sertéstartók – Az Agrárminisztérium 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskoca tartók számára – jelentette be Nagy István tárcavezető.

Jó ütemben halad a legfontosabb támogatási jogcímek kifizetése – Február közepéig már csaknem 324 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár az alaptámogatás és a zöldítési jogcímhez kapcsolódóan a 2021. évi egységes kérelmek után – írta dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Ismét pályázhatnak Kertészet-Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra – Újra nyílt és egyben módosult a „Kertészet-Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3-5.1.1-21) felhívás.

Senki nem akar lengyel almát venni – A lengyelországi Szentkereszt Vajdaság gyümölcstermesztése hanyatlásnak indult, sokak számára ez lesz a vég. A szandomierzi gyümölcstermesztők egyenesen azt mondják, ha semmi sem változik, ez lesz az utolsó éve a gyümölcstermesztésnek ebben a régióban.

A gazdák 99 %-a már megkapta a területalapú támogatást – Jó ütemben halad a hazai termelők számára legfontosabb támogatási jogcímek kifizetése – közölte Nagy István agrárminiszter.

fotó: wikimedia

Veszélyben a húsmarhaállomány – Komoly gazdasági kárral fenyegető kór ütötte fel a fejét az országban. A hatóság nemrég egy Bács-Kiskun megyei húsmarhatelepen gümőkórral fertőzött állatokat talált. Az állományt azonnal felszámolták, és megkezdték a járványügyi nyomozást is. A gyors intézkedés rendkívül fontos, mivel ha elszabadul a járvány, az exportpiacok elvesztésével az egész ágazat jövője veszélybe kerülhet.

Történelmi lehetőség a vidék számára a megemelt kormányzati támogatás – Történelmi lehetőség a magyar vidék számára, hogy a kormány a lehető legmagasabb arányban egészíti ki költségvetési forrásból az uniós támogatásokat – jelentette ki az Agrárminisztérium(AM) parlamenti államtitkára a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen megrendezett szerdai konferencián Budapesten.

Jelentősen növekedett az élelmiszeripar teljesítménye – Az elmúlt években az élelmiszeripari termelés és az értékesítés is számottevően élénkült. Az élelmiszeripar összes értékesítése tavaly csaknem elérte a 4,5 ezer milliárd forintot, 2010 óta több mint 114 százalékkal nőtt – közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium szerdai közleménye szerint.

Erős vidék nélkül nincs erős magyar gazdaság – Erős vidék nélkül nincs erős magyar gazdaság, 1.800 milliárd forintnyi fejlesztési forrást juttatnak el a magyar településekhez a következő években – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a közösségi oldalára feltöltött videójában.

fotó: pxhere.com

Újabb intézmények nyerték el a zöld óvoda címet – Az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés, a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását – mondta a minisztérium környezetügyért felelős államtitkára Budapesten.

AGRO7 – az agrárvilág legfontosabb hírei – Lendületben az agrárhitelezés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató programot indít a gazdák részére a KAP következő ciklusára készülve. Magyar szabadalommal bővül hazánk mezőgazdasági fóliagyűjtési rendszere.

agrotrend.hu

Kapcsolódó bejegyzések