Menü Bezárás

Tájékozódjon az ültetvénytelepítési pályázathoz kapcsolódó szakmai feladatokról

Február 28-tól ismét megnyílik a lehetőség ültetvénytelepítési pályázatok benyújtására – Gyümölcsültetvény telepítéssel kapcsolatos általános tájékoztatás.

Előzetes bejelentés gyümölcsültetvény telepítési szándékról:

Jelen tájékoztatás tartalma érdemi áttekintést ad azon személyek, illetve vállalkozások részére, akik a közeljövőben az Agrárminisztérium által meghirdetésre kerülő gyümölcsültetvény telepítési pályázaton részt kívánnak venni. Ezen tájékoztatás, most csak a telepítési szándék előzetes bejelentési tudnivalóit foglalja össze.

A pályázatok benyújtásáig pedig további, reményeink szerint hasznos tájékoztatással kívánunk szolgálni   a gyümölcsültetvény telepítését megelőző szakmai feladatok elvégzéséről, illetve tudnivalóiról, melyek a kamara honlapján a Tájékoztatási Szolgáltatás oldalon és heti hírlevélben is elérhető lesz.

A legfontosabb és egyben jó hír a leendő gyümölcsültetvény telepítőknek, hogy a telepítés nem engedély köteles. Mint a jelen sorok szerzője, innen is biztatok mindenkit, hogy aki teheti bátran telepítsen gyümölcsültetvényt, mert, egyrészt nemzetgazdasági érdek, és ha kellő szakértelemmel végzik, akkor gazdaságos, és nagyban hozzájárul a hazai gyümölcstermesztés és gyümölcsfogyasztás fellendítéséhez.

Engedélyeztetés helyett a telepítési szándék bejelentését írja elő a jogszabály a 2500 m2- nél nagyobb területek esetén. A telepítési szándék bejelentését a leendő gyümölcsültetvény helye szerint illetékes megyei kormányhivatalok földművelésügyi osztályain lehet megtenni. A bejelentésnek egyébiránt nem feltétele, hogy a földterület szerepeljen a gyümölcs termőhelyi kataszterben. Kizárólag csak a 2007. évi CXXIX. tv. 59.§ 1 illetve 2. számú mellékletének kitöltése szükséges.

Az adatlaphoz egyéb dokumentum csatolása nem szükséges. A bejelentés illetékmentes, és a bejelentésre kötelezett a majdani gyümölcsültetvény használója.

Tájékoztatásul elmondható, hogy a pályázati kiírások előírhatják kötelezően, hogy a pályázati támogatás igénybevételével létesített ültetvény a gyümölcs termőhelyi kataszterben megfelelő minősítéssel szerepeljen. Amennyiben nem pályázati forrást használ fel az ültetvénytelepítéshez és fenntartásához, abban az esetben nem szükséges a földterület termőhelyi kataszterbe sorolása. Azonban szakmai szempontból, mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy az egyébként is jelentős beruházást igénylő gyümölcsültetvény az adott gyümölcsfaj ökológiai igényeinek megfelelő termőhelyre fog-e létesülni. Mert alapvetően befolyásolja a majdani ültetvény eredményességét, megtérülését.

A gyümölcs termőhelyi kataszterbe vételi eljárásban a földterület adott gyümölcsfaj, gyümölcstermesztésre való alkalmasságáról készített Ökológiai szakvéleményt kell csatolni a kérelemhez. A szakvélemény beszerezhető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt Szent István Egyetem) Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközponttól. A szakvéleményt a helyszíni szemlét követően állítják ki a telepítést megalapozó Talajvédelmi tervben meghatározott vizsgálati adatok alapján.

A szakvélemény megrendelését az Egyetem (MATE), honlapról letölthető nyomtatványon lehet kezdeményezni. A kérelem formanyomtatványát a tájékoztatóvégén található linkről letölthető, és postai úton küldhető el. Cím: NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályához 1537 Budapest, Postafiók 407.

Összefoglalva tehát, a gyümölcstermőhelyi alkalmassági (ökológiai) szakvélemény benyújtásának helye és az eljáró hatóság a MATE, a gyümölcs termőhelyi kataszter kérelem benyújtása és nyilvántartás vezetése a NÉBIH-MGEI végzi, a telepítési szándék, majd termőre fordulás bejelentése, nyilvántartás vezetése, az adott megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályához tartozik.

A részletes pályázati kiírás a palyazat.gov.hu oldalon elérhető.

NAK/ Komma László

Kapcsolódó bejegyzések