Menü Bezárás

Megvédjük a magyar földet! – heti hírösszefoglaló

Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány, a járvány alatt sem tört meg a beruházási kedv, kiállunk a magyar gazdákért!Tulipánoskertek 13 helyen az országban, heti hírösszefoglalónk.

Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány – A fával borított területek növelése és a meglévő erdők megőrzése érdemben hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez – közölte Nagy István agrárminiszter.

Brüsszel ámokfutása jelentős pusztítást okozhat – A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és más szakmai szervezetek továbbra is tiltakoznak Brüsszel ámokfutása ellen.

 

Már készülhetünk a tartósan magas élelmiszerárakra – Importból sem jön olcsóbb egy darabig, uniós szintű a probléma. A kedvezményes áramtarifáért lobbiznak a kertészek is.

A járvány alatt sem tört meg a beruházási kedv – Kombájn, fejőház és drón: közös bennük, hogy a somogyi gazdaságok 2022-ben ezek beszerzésére, építésére is pályáznak.

Tulipánoskertek 13 helyen az országban – Egyedülálló kezdeményezéssel idén már 13 helyszínen csodálhatják meg a tulipánkedvelők az összesen több mint 1 millió virágot.

 

Változnak a termőföld öröklési szabályai – Az osztatlan közös tulajdon kimérése a kezdete annak, hogy a szabályozás megakadályozza a termőföldtulajdon darabolódását.

Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért! – A magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül 2027-ig 4265 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az összegből az idén és jövőre 1529 milliárd forint jut – mondta az agrárminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Így lehet Magyarország a megreformált KAP nyertese – Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy a brüsszeli apparátus elfogadja a tavaly megreformált Közös Agrárpolitikához (KAP) benyújtott nemzeti stratégiáját. A cél, hogy a hazai gazdálkodók már a jóváhagyott koncepcióra épülő, megújuló hazai szabályozásnak megfelelően készíthessék el idén ősszel a vetési terveket.

Megnyílt a 40. Agromash Expo és Agrárgépshow – A nemzetközi négynapos vásárt Budapesten a Hungexpo területén 18 ország 350 kiállítójának részvételével rendezik meg.

Elindult a mobilGAZDA – A Magyar Államkincstár elindította MobilGazda Facebook oldalát az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmező ügyfelek és képviselőik számára. Az oldal célja, hogy a MobilGazda Facebook oldal követői naprakész információkhoz jussanak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban.

 

Lendületesen születnek a döntések a vidékfejlesztési támogatásoknál – Az agráriumot érintő támogatáspolitika aktualitásairól tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 40. AGROmashEXPO keretében megrendezett Szántóföldi Szakmai Napon.

Bács-Kiskun megyében is végigsöpört a madárinfluenza – Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson.

AGRO7 – az agrárvilág legfontosabb hírei – Zárta kapuit a 40. Agromash Expo és Agrárgépshow. Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért, nyilvánította ki Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Jakab István a MAGOSZ és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Sándorffy Andrást a Marton Genetics futurisztikus standjáról kérdeztük.

 

Júniustól indul az e-pincekönyv rendszer – Fontos információ a szőlő-bor ágazat szereplői számára, hogy az egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációt eredményező új hazai borszabályozás bevezetésének következő üteme 2022. június 1-jén kezdődik, ekkortól indul meg az új adminisztrációs logika alkalmazása és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára. A megújított szabályozás teljesen csak 2022 augusztusától lép életbe.

agrotrend.hu

Kapcsolódó bejegyzések