Menü Bezárás

Uniós mintagazdaság lett az orosházi Pipitér sajtműhely

Mostantól az Európai Unió honlapján található mintagazdaságok között kereshetünk rá a Pipitér sajtműhelyre. Idén Magyarországról három vállalkozás került be, ezek egyike az orosházi vállalkozás.

A Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Békés megyei felelőse, Brlázs Róbert foglalta össze az előzményeket:

– Az Unióban működő vidékfejlesztési hálózatokat összefogó ENRD célja, hogy a különböző országok mintaprojekteken keresztül megismerhessék egymást. Ha valami jó ötlet felmerült Svédországban, azt Portugáliában is láthassák, Vagy ha Portugáliában születik egy követésre méltó példa, azt Litvániában is alkalmazhassák. Az országban összegyűjtjük azokat a projekteket, melyek uniós támogatással valósultak meg és méltók a követésre. Mint területi felelős két vállalkozást javasoltam. Az EU-s bizottság a Pipitért ítélte felkerülésre méltónak. A projektet az elkészített adatlap alapján feltették a követésre méltó mintagazdaságok közé az ENRD honlapjára (enrd.eu).

Dr. Székely Nóra, a Pipitér sajtműhely tulajdonosa szerint nagy megtiszteltetés egy ilyen illusztris társaságba bekerülni.

– A sajtműhely megvalósítása egy elég hosszú folyamat volt. Hogy egyáltalán sikerült, ebben hatalmas szerepe van a Fiatal Gazda Pályázatnak, melyen sikerült nyernünk és amely egy ötéves üzemeltetési ciklusra vonatkozik. Ez lehetőséget biztosított számomra, hogy állatokat vásároljak és be tudjam indítani a vállalkozást, melynek a sajtműhely csak egyik szegmense. A pályázat kimondottan mezőgazdasági tevékenységre adható be. A feltételek teljesüléséhez el kell érni egy bizonyos pontszámot, melyet különböző állatok beszerzésével lehet megoldani. Így kerültek képbe a tehenek, a kecskék mellett a disznók. Kellett egy olyan faj, amellyel kontroláltan meg tudjuk valósítani a bio gazdálkodást. Ők lettek a csüngőhasú malacaink, egy kis mangalica keresztezéssel.

A párom révén adott volt a szakértelem, adott volt a hely. A Biokontroll Hungária által felügyelt állomány ez, amely négy kocából és harminckét állatból álló szaporulatból tevődik össze. Sem gyógyszert, sem tápot nem kapnak. A tenyészidejük e miatt megnőtt. Nagyobb részük a család asztalára kerül majd – mutatja be a vállalkozást dr. Székely Nóra.

Az uniós honlapra kerülés főként erkölcsi megbecsülés, anyagi juttatással nem jár.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy beválasztottak a követendő példák közé, hogy érdemesnek találták a gazdaságot, a tevékenységünket, a számokat, amelyeket mellé tudtunk tenni, a produktumot, melyet előállítunk. Ennek persze lehet egy marketing oldala is, hisz ezáltal jobban megismerik Orosházát, a termékeinket, a gazdaságunkat, amely nagy örömünkre, a fiam révén lassan többgenerációs gazdasággá lesz.

Forrás: oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések