Menü Bezárás

Húsba vágó kérdések merültek fel az Orosházi Agrár Kerekasztal alakuló ülésén

Új szervezet alakult a hónap elején, Orosházi Agrár Kerekasztal néven. A grémium megalakításának deklarált célja, hogy a város mezőgazdasági termelői közösen dolgozzanak a problémák megoldásán.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör volt a kezdeményező. A tavalyi elnökség váltás után Brlázs Róbert gazdaköri elnök megkereste a város mezőgazdasági nagyüzemeit, hogy a közép és kisgazdaságok üzemeltetőivel közösen beszéljék meg az érdekérvényesítés kérdéseit, illetve, folytassanak szakmai párbeszédet.

– Az eddigi tapasztalat az, hogy mindenki a szakmai szempontok alapján próbálja a tevékenységét végezni, illetve, hogy a nagy és kisüzemeknek sok esetben ugyanazon problémákkal kell szembenézniük és együtt, egymást segítve könnyebb ezeken úrrá lennünk. Célunk az, hogy azokat a pontokat kell megtalálnunk, ami összeköt és nem azt, ami szétválaszt – magyarázta Brlázs Róbert.

Az első, alakuló ülésre is olyan témákat hoztak be ami közös ügye a mezőgazdaságban tevékenykedőknek. A vadászat, vadkárok témája, a méhészet és a méhészekkel történő együttműködés, a mezőgazdasági földutak kezelése. Ezeken kívül van még számos téma, melyeket meg kell beszélni, mindenki számára elfogadható döntéseket hozni. A gazdakör mindenképp a nagyüzemekkel együtt szeretne egy sereg kérdésben közös álláspontot kialakítani. Az első találkozáson világossá vált, hogy a jelenlevők részéről van igény a közös probléma felvetésre és a párbeszédre. – Az alakuló ülés egyik fontos témája volt a tervezett vasúti átkelők megszüntetésének kérdése. A MÁV szeretné gyorsítani a Szeged-Békéscsaba közti utazást. Ennek érdekében terveznek a körzetünkben négy vasút-földút kereszteződést lezárni, megszüntetni. Ez nem csak jelentős kerülőket jelentene, de néhány esetben azt is, hogy a katasztrófavédelem, illetve a mentők nem tudnának kimenni. A másik nagy gond ezzel, hogy a mezőgazdasági forgalom így beterelődne a városba, ami egyrészt balesetveszélyes, másrészt senkinek sem jó – magyarázza az elnök.

A polgármesteri hivatallal közösen megfogalmaztak egy levelet, mellyel megkeresik a MÁV-ot és megpróbálják közösen elérni, hogy a tervezett négyből csak két átjárót szüntessenek meg.

– A cél az, hogy ne csak a problémát vessük fel, hanem valamiféle megoldási javaslattal is mindig szolgáljunk. Ebben a témában javasoltuk, hogy jelöljünk ki úgynevezett korridorokat. Földutakat, melyeket a gazdák részére használatra javasolunk, ahol van vasúti átjáró és amelynek a karbantartásához a nagyüzemek hozzájárulnak. Egyúttal kértük az önkormányzatot, hogy ha lesznek a jövőben mezőgazdasági földutak fejlesztésére kiírt pályázatok, akkor éljen a lehetőséggel és pályázzon – tette hozzá Brlázs Róbert.

Az agrár kerekasztal alakuló ülésén részt vettek: Vegetáció Kft., Orosfarm Zrt., Oros-seed Kft., Kiscsákói Mezőgazdasági Kft., Agro-M. Zrt., B. Árendás Kft. és a gazdaköri elnökség.

Forrás: Oroscafe

Szerző: Csányi József

Kapcsolódó bejegyzések