Menü Bezárás

Fontos témák kerültek elő a NAK sajtótájékoztatóján

A magyar gazdák védelmében címmel tartottak sajtótájékoztatót a NAK Békés megyei központjában. Az előadók fő témája, a műtrágya elszabadult ára és ennek következményei voltak.

A sajtótájékoztató házigazdája, dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke, a MAGOSZ alelnöke, bevezetőjében elmondta, hogy a téma húsba vágó.

-Békés megyében meghatározó, mindenki számára létkérdés az agrárium sikeressége. Az agrár gazdaságban szinte nélkülözhetetlenné vált műtrágya beszerzése súlyos gondokkal küzd. A megyében közel 320000 hektáron használ, főként nitrogén hatóanyagú műtrágyát a 14000 gazda. A hektáronként szükséges, mintegy 300 kiló műtrágya beszerzési költsége az 50000 forintról felszökött 250000 forintra. A megyében szükséges 71000 tonna műtrágya többlet költsége elérheti a 30 milliárdot. Szomorúan kell megállapítanunk, hogy a drasztikus emelkedésnek egy monopolikus helyzetben lévő részvénytársaság fölözi le minden hasznát és lehetetleníti el a gazdák életét. Ilyen mértékű emelést nem indokolnak az emelkedő energia árak. Ebben a jó ízlés határát túllépő profit éhség látszik. A gazdák nevében is remélem, hogy a kormány nem nézi ezt ölbe tett kézzel – mutatta be a jelen helyzetet dr. Kulcsár László. Dr. Feldman Zsolt, az agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormányzat mindent elkövet a gazdák érdekeinek és az élelmiszer termelés biztonsága érdekében. -A hazai piac 60%-át uraló vegyipari vállalkozás egyik oldalon megkárosította, másikon megfenyegette a magyar gazdálkodókat, hogy egyáltalán nem forgalmaz számukra a termeléshez létfontosságú műtrágyából, hanem az egészet a távol keleten értékesíti. Ez a cég – a Nitrogén Művek Zrt. és annak tulajdonosa, Bige László – az elmúlt hét évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által megállapított túlárazással, kartellezéssel, mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a gazdáknak, illetve rajtuk keresztül az egész társadalomnak, melyet a baloldal választási kampányának finanszírozására kíván fordítani. A GVH felderítette a cselekménysorozat minden vonatkozását és jelentős, 14 milliárdos bírságot szabott ki. A kormány, a gazdatársadalommal összefogva rendkívül odafigyel a gazdaság érdekeinek érvényre juttatására. Keressük az esetleges import lehetőségeket, hogy bármilyen helyzetben megoldott legyen a műtrágya ellátás. A kartell tevékenység megszüntetésével az áraknak is normalizálódnia kell. Decemberben emelt összegű előleget fizetünk a gazdáknak, hogy ez is segítsen a termelés folyamatosságán – tette hozzá az államtitkár.

Szükség van a kormány és a gazda szervezetek összefogására, hisz a jövő évi élelmiszer árakról is szól ez a kérdés.

Forrás: Oroscafe

Szerző: Csányi József

Kapcsolódó bejegyzések