Menü Bezárás

A miniszter szerint az orosházi kivi követendő példa

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei küldöttgyűlését megtisztelte jelenlétével többek között Dr. Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető a küldöttgyűlés előtt készséggel állt stábunk rendelkezésére egy interjú erejéig.

Bevezetésül miniszter úr méltatta a Magyarok Kenyere Program sikerességét, melynek adományátadó ünnepségére szintén a küldöttgyűlés keretében teremtettek lehetőséget.

-Az egymással megosztott kenyér mindig finomabb. Annak is, aki kapja és annak is, aki adja. Az, hogy az első perctől kezdve ez egy mindenki által érthető, nyomon követhető program, rendkívül jó dolog. Nem véletlen, hogy évről évre bővül és a kezdeti tíz tonnától eljuthatott a mostani ezerszáz tonnáig, mutatva a magyarság összefogását, összetartozását. -Az idei időjárás megnehezítette a mezőgazdaságban dolgozók munkáját. Ennek fényében, milyen évet zárhat a magyar agrárium?

-Rengeteg kihívással kellett megküzdenünk. A kora tavaszi fagyok, a 153 napos aszály, a nyári viharok, jegek mind nehezítették a gazdák dolgát, és akkor még a covid-járványról nem beszéltem. A termelőknek életüket féltve kellett vetni, amikor vetni kellett, hogy aratni lehessen. Ebben a nehéz helyzetben mutatkozott meg igazán az az erő, amely a magyar mezőgazdaságban, a magyar élelmiszeriparban meg van. A mi ágazatunk nem vonulhat home office-ba, nekünk ott kell lenni a földeken, az állattartó telepeken, hisz enni és inni minden nap kell. Ez az, ami stratégiai helyzetben, nemzetbiztonsági szereplőkké hozta a magyar gazdákat, nemzet stratégiává lépett elő az agrárium és az élelmiszeripar. Ez a felismerés sok kormányzati döntést hozott magával. Például a beruházási források megháromszorozását, mely nem csak a mában jó, de a jövőre való kihatással tud lenni.

-Elmozdultunk-e az utóbbi időben a hatékonyabb termelés felé, hogy a magyar gazdák utolérhessék nyugati kollégáikat?

– Épp ennek a lehetősége teremtődik meg most. A megháromszorozott vidékfejlesztési forrás, 4265 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy azt a versenyhátrányt, melyet eddig el kellett szenvednünk a nemzetközi piacokért folytatott versenyben, azt most lehetőségünk van leküzdeni. Utol fogjuk érni és remélem, a hét éves ciklus végén meg fogjuk előzni vetélytársainkat. Brüsszelben a Közös Agrár Politikát illetően sikerült egy ésszerű kompromisszumot kötni, de minden nap új és új kihívások vannak. Ha születik egy új kihívás, arra magyaros furfanggal meg kell találnunk a választ. Az megfogalmazott elvárásokat teljesíteni tudjuk, úgy, hogy közben a gazdák versenyképességét nem veszélyeztetjük. Jómagam ezért az egyensúlyért küzdök mindig. -Kicsit szűkebb pátriánkat is szóba hozva: eljutott-e miniszter úrig az orosházi kivi híre?

-Mindenképp felkarolandónak tartom az ilyen vállalkozásokat. E felé megyünk. Az éghajlat, a környezet változására reagálnunk kell. Ez egy olyan piaci rés, hogy olyan fajtát hozunk, olyasmit termesztünk, ami nincs. Pontosan az ilyen kis vállalkozásoknak az ilyen ötleteket kell megtalálni. Ez egy minta. Nyugodtan legyenek büszkék rá. A kézműves termékeknek is ezért van sikere, mert valami olyan minőségi paramétert tudnak behozni a kínálatba, ami eddig nem volt. Az önök kivi termesztése is ezért jó, mint ahogy jó a dunántúli áfonya, vagy füge termesztés. Ezek mind nagy lehetőségek, mert van rá piaci kereslet és a megváltozott éghajlati körülmények közt, alkalmas termő felület is. Ha társul hozzá tudás, szorgalom, akarat, a siker sem marad el.

Forrás: Oroscafe

Szerző: Csányi József

Kiemelt kép: NAK

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések