Menü Bezárás

Néhány szó a JÉGER-ről

A napokban több téves és félrevezető információ jelent meg a közönségi médiában arról, hogy az idei aszályos időjárásért a jégkár enyhítő rendszer és azok üzemeltetői a felelősek.

Ezúton szeretnénk felhívni a közösségi médiából informálódók figyelmét arra, hogy az elkeseredettség és a laikus szemlélet sajnos sokszor szülőágya téves, félrevezető információknak, ezeknek kérjük ne üljenek fel!

A jégkár enyhítő rendszer 2018 óta működik és statisztikailag mérhetően nem befolyásolta a lehulló csapadék mennyiségét Magyarországon. 2018,2019,2020 évek csapadékban kiegyenlítettebb éveiben is működött a jágkár enyhítő rendszer, ezért csak az idei év időjárása alapján megítélni, felelőssé tenni a rendszert, tévedés!

Az ezüst-jodidos, talajgenerátoros rendszernek nincs befolyása a csapadék mennyiségére, inkább a csapadék mennyiségét kellene növelnie. A hatóanyag nem képes „elkergetni” a felhőket, hiszen a talajgenerátorok működésének – a kialakuló mesterséges jégmagoknak – köszönhetően kissé még növelhető is a csapadék mennyisége. Összességében alaptalan a félelem, hogy a rendszer miatt nincs eső és miatta van aszály!

A rendszert nem önkényesen, lokális érdekeik szerint működtetik azok kezelői, hanem az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásai alapján. Elismert meteorológiai szakemberek útmutatása és riasztása nélkül nem indíthatják el a rendszert azok helyi kezelői.

Tudjuk, hogy az időjárási anomála, az elkeseredettség, az anyagi kártól való félelem sok emberben a bűnbak keresés gondolatait is elindította, de hiányos információk miatt a jégkár enyhítő rendszert és azok kezelőit hibáztatni szakmai tévedés!

Ha érdekli önöket a téma, kérjük az információikat ne a közönsségi médiából vagy laikusok hozzászólásiból szerezzék be a JÉGER rendszerről! A NAK, illetve az Orosháza és Térsége Gazdakör szakemberei szívesen adnak tájékoztatást bárkinek telefonon vagy személyesen.

Kapcsolódó bejegyzések