Menü Bezárás

Befejeződött az aratás – jó minőségű a búza

A legjelentősebb nyári mezőgazdasági munka, az aratás Békés megye legnagyobb részén befejeződött. Megyénk gazdái, az országos átlagnál jobb eredményeket értek el.

A Békés Megyei Aratási Koordinációs Bizottság e heti ülésén elhangzottak szerint megyénkben 84.698 hektáron termeltek őszi búzát, melyet 99%-ban le is arattak. A betakarítatlan területek hátterében műszaki probléma vagy munkaszervezési problémák húzódhatnak. Erről a területről 528.261 tonna gabonát takarítottak be, ami 6,3 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent. További jó hír a gazdák számára, hogy a búza felvásárlási ára az utóbbi napokban, hetekben emelkedett. Jelenleg 64.000 és 67.000 forint közt mozog a gabona tonnánkénti ára. A bizottság megállapítása szerint raktározási, tárolási gondok nincsenek és nem is várhatóak.

Orosházán Szilágyi Szabináék is végeztek a szalma betakarítással (Fotó: Szilágyi család)

Az őszi árpa betakarítottsága 100%-os. Megyénkben 22.661 hektárról 158.627 tonna került a magtárakba. Ez 7 tonnás termésátlagot jelent.

Lábon álló repce sincs már a megyében. 16.420 hektárról, 44.334 tonna magot takarítottak be, ami 2,7 tonnás hektáronkénti átlagot jelent.

A rozs aratása is véget ért. Ebből a növényből csak 328 hektáron termeltek. Az 1640 tonnás eredmény 5 tonnás hektáronkénti átlagot takar. A bizottság megállapítása szerint a gazdák a szalma betakarításával a terület 85-90%-án végeztek, a tarlóhántás munkálatai kb. 85%-on állnak. Ezt a munkát némileg hátráltatta az elmaradt csapadék.

További jó hír az aratásról, hogy a rendőrség részéről továbbra sincs negatív tapasztalat, Nem érkezett jelentés mezőgazdasági betakarítógéppel történt balesetről, illetve nem volt rakományrögzítéssel kapcsolatos probléma bejelentés sem.

Mint Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó elmondta, a nehéz tavaszi körülmények után az árpa okozott igazi meglepetést az orosházi gazdáknak. – Ez annak köszönhető, hogy viszonylag hűvösebb időben érett be. A búzatermés közel volt a megyei átlaghoz. Az aratás előtti forróság miatt nedvességtartalma a minimálisra csökkent, szárítást nem igényel. A tavalyihoz képest jobb lett viszont a minőség. Fuzáriumról és egyéb gombafertőzésekről nem beszélhetünk, így a termés legalább 50%-a étkezési minőségű. Az sem hátrány, hogy a kezdeti esés után újra emelkedik a felvásárlási ára – foglalta össze a helyi tapasztalatokat a gazda.

Kapcsolódó bejegyzések